Новини и статии

Косата показва дали сме стресирани

Публикувано в: Любопитно 6 September 2010

combinghair_300

Косата може да покаже дали сте стресирани и дали е вероятно да получите сърдечен удар. Учени установили, че измервайки нивата на хормона на стреса кортизол в кичурите коса, те дори могат да предскажат дали сърдечният удар е неизбежен.

Обикновено кортизолът се измерва в урината или в слюнката, но тези изследвания показват нивата на стреса само в момента на вземане на пробата и не могат да дадат дългосрочна представа. За целите на изследването д-р Гидеон Корен и д-р Стан Ван Уум от университета в Западно Онтарио измерили равнището на кортизола в кичурите коса. "Интуитивно ние знаем, че стресът е вреден, но не е лесно да бъде измерен. Знаем, че косата расте средно с един сантиметър на месец, така че ако вземем проба от коса, дълга шест сантиметра, можем да установим нивата на стреса за шест месеца", обяснява д-р Корен. Учените изследвали 56 мъже в медицинския център Меир в Израел, които преживели сърдечен удар. Те взели проби от тяхната коса и от косата на участници в контролна група. В косата на всички пациенти, преживели удар, били установени по-високи нива на кортизол в трите месеца преди удара. Това означава, че сред всички известни рискови фактори високото ниво на кортизол в косата е най-силният предвестник на сърдечен удар в седмиците преди той да се случи, установили изследователите.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14778 seconds