Новини и статии

Германските фирми се подготвят за свинския грип

Публикувано в: Здравни новини 25 July 2009

Свински грип

Много германски фирми и властите вече имат изготвени планове за действие в случай, че се стигне до масово заболяване от свински грип.

Идеята е добра, като се има предвид, че само в последните два дни новите случаи на заболяването в Германия са 1000. С което броят на заразените достига над 2 800. Без съответни мерки вирусът би могъл да се превърне не само в здравословен, но и в икономически проблем. Липсата на работници логично води до липсата на производство, което пък предизвиква спад в приходите. В министерствата във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, например, в случай на нужда ще се работи само с ключовия персонал. Всички, които не са нужни за непосредственото функциониране на службата, ще работят от къщи. По сходен начин изглеждат плановете на Вест ЛБ и на ЕОН. Командировките евентуално биха могли да бъдат заменени с телефонни или видеоконференции - се препоръчва от Дойче Телеком. Освен това съществува възможността за превенция. Някои от фирмите - сред които са Телеком, пощите и Хенкел - са се запасили с противогрипната ваксина Тамифлу. Паралелно с ваксинирането към превенцията се числи и своевременното информиране на работниците. При Телеком, Байер или Метро, например, има брошури и горещи телефонни линии по темата. Делничните мерки за по-добра хигиена също служат като защита от заразяването. Препоръчва се редовното миене на ръцете, както и избягването на контакти с болни или пък масовите събирания на хора. Но икономическите последствия от свинския грип имат и още една страна - фармацевтичните концерни по цял свят печелят от нарасналото търсене на ваксините. При фармацевтичния гигант Глаксо оборотът с ваксини е нараснал с 14 процента. Подобна е ситуацията и в швейцарския концерн Рош - оборотът с Тамифлу се е увеличил през първото полугодие на 2009-та с над 200 процента до един млрд. швейцарски франка. Повече от половината от тези количества са по поръчка на правителства и големи фирми.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13033 seconds