Новини и статии

Гроздето – една от храните, които ставите обичат

Публикувано в: Любопитно 10 August 2010

grapes

Отдавна е известно, че ресвератролът, който се съдържа в гроздето, влияе благотворно на сърдечната дейност. Неотдавна учените откриха, че това вещество помага и за облекчаване на симптомите на остеоартрита и ревматоидния артрит.

Разбира се, че ресвератролът не може да замести болкоуспокояващите, но резултатите от няколко изследвания с животни показаха, че инжекциите с ресвератрол успокояват възпаленията в ставите.

Все още не е уточнено какво количество от това вещество трябва да се поема чрез храната за облекчаване на артритните заболявания, но гроздето и гроздовият сок са толкова здравословни, че включването им в диетата при всички случаи ще ви е от полза.

Начин на действие

Ресвератролът спира възпаленията по същия начин, по който действат аспиринът и нестероидните противовъзпалителни лекарства - като блокира молекулите, които разпространяват възпалението в организма.

Симптомите на артрита не се облекчават само с гимнастика и лекарства. От голямо значение е и хранителният режим, с който може да облекчите ставите си, като отслабнете и си набавите някои полезни за тях вещества.

Освен гроздето благотворно влияние върху ставите оказват и следните храни:

Ягоди

Те са богати на витамин С, а според някои изследвания той спира напредването на остеоартрита и съпътстващата го загуба на хрущял. Други източници на витамин С са портокалите, прасковите и червените чушки.

Зехтин

Изследванията показват, че полифенолите в зехтина намаляват възпаленията в организма, което при всички случаи е полезно в лечението на артрита.

Сьомга

В тази риба има две вещества, които успокояват болките в ставите - витамин D и омега-3 киселини. Ако имате недостиг от витамин D (обикновено възрастните хора имат), поемането на по-големи дози може да облекчи остеоартритните болки и сковаността. А омега-3 киселините са известни с противовъзпалителните си свойства.

Зелен чай

Той е богат на антиоксидантите катехини, които успокояват възпаленията и могат да забавят уврежданията на хрущялите при болните от артрит.

Листни зеленчуци

Ставите „обичат" растителните храни. Средиземноморската диета, която се основава на плодове, зеленчуци и ядки, може да допринесе за намаляването на инфекциите. Листните зеленчуци съдържат и витамин К, който играе роля в предпазването от остеоартрит.

Кои продукти трябва да се избягват?

Царевично олио

Мазнините в царевичното, слънчогледовото и соевото олио са предимно омега-6 мастни киселини. И въпреки че тези мазнини не са вредни, някои изследвания показват, че един по-значителен дисбаланс в приемането на омега-3 и омега-6 киселините може да причини възпаления. Затова, ако имате възможност, използвайте зехтин.

Бял хляб

Заменете го с пълнозърнест хляб с повече фибри. Изследванията показват, че диетата с много фибри успокоява възпаленията и помага за поддържането на нормално тегло.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21494 seconds