Новини и статии

Хлебната коричка препятства образуването на тумори

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини, Превенция и хигиена 23 July 2009

Ръжен хляб

Уникални лечебни свойства на обикновенната препечена хлебна коричка откриха учени от индийския университет Анамалай. Те са установили, че съдържащите се в нея активни химически вещества могат да препятстват образуването на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт, предаде ИТАР-ТАСС.

При експеримент с мишки учените са установили, че консумацията на хлебни корички със 72% намалява вероятността от появата на злокачествени тумори. Изследването е показало, че при приготвянето на хляба в кората му се образуват особено активни химически вещества-антиоксиданти. Те принадлежат към класа на пронил-лизините, които имат свойството да не допускат първоначални връзки между клетките, водещи след това до появата на тумори. Въпреки това, за момента световната наука няма обяснение затова, по какъв начин действат съдържащите се в хлебната коричка антиоксиданти. Настоящият труд на специалистите от индийския университет потвърди и уточни по-раншните разработки на германските учени, които първи през 2002 г. съобщиха за особените свойства на хлебната коричка в борбата с раковите клетки.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Това е чудесно проучване. Дано да го чуят и проумеят всички гладуващи.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19759 seconds