Новини и статии

Ходенето пеша пази жените от инсулт

Публикувано в: Превенция и хигиена 8 April 2010

womanwalking1

Жените, които ходят по два или повече часа седмично, или обикновено вървят с по-бързо темпо, са значително по-защитени от инсулт. Това показва мащабно американско проучване, публикувано в Stroke: Journal of the American Heart Association.

Учените проследили състоянието на 39 315 жени на средна възраст 54 години.  По-активните участнички имали между 21 и 68% по-нисък риск в зависимост от вида на инсулта (хеморагичен - 57-68% или исхемичен - 21-25% ) и движението (нормално или бързо ходене). Общата опасност е по-ниска с 30-37%.

Физическата активност (включително редовното ходене пеша) е важна за превенцията на инсултите. Движението е от съществено значение за сърдечно-съдовото здраве и намалява риска от кардиологични заболявания, напомнят учените. По-активните хора имат по принцип по-малък риск от инсулт - 25-30%. Американската сърдечна асоциация препоръчва възрастните да отделят по 150 минути седмично за физическа активност с умерена натовареност или 75 минути с висока интензивност. Може и комбинация от двете. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16160 seconds