Новини и статии

Популярните диети крият риск от остеопороза

Публикувано в: Хранене и диети 26 July 2010

hranipriosteoporoza

Модерните диети, които изключват от дневното меню млечните или пшеничните продукти, може да увеличат риска от развитието на остеопороза при младите жени в по-късен етап от живота им. Британски експерти са установили, че в желанието си да отслабнат почти една трета от жените изключват от менюто си цели хранителни групи.

Предупреждението се появява само няколко седмици след като актрисата Гуинет Поутроу обяви, че страда от остеопения (намалена костна плътност). Тя следва стриктна диета, която е с ниско съдържание на сирене, масло и други млечни продукти, които са богат източник на калций.

Проучване на хранителните навици на 4500 жени показва, че около 30% ограничават цели хранителни групи с цел намаляване на теглото. 28% изключват сиренето, 11% изцяло се отказват от млечните продукти, 41% - не ядат хлебни изделия, а 26% твърдят, че върху етикетите на храните четат само количеството на калориите и мазнините, но не и хранителното съдържание.

Учените са категорични, че неправилното хранене и лошото изграждане на костна плътност до 35-годишна възраст увеличава риска от остеопороза.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10659 seconds