Новини и статии

Как да засилим имунитета си

Публикувано в: Превенция и хигиена 16 September 2009

имунитет

В желанието си да сме по-здрави често правим грешки. Кои са най-големите и кой всъщност е правилният начин да засилим защитата на организма си.

Грешка първа

ПРИЕМАНЕТО НА ИМУНОСТИМУЛАТОРИ

Желанието да подсилим имунната система ни води към най-простия и ефикасен начин за решаване на проблема - прием на имуностимулатори. Но колкото и правилно да е това решение, то изисква от нас малко повече грижи: често ние забравяме, че тези препарати съдържат различни вещества, които биха могли да дадат съответния имунен отговор на вирусите и бактериите. До момента науката познава четири вида имуностимулатори (интерферони, антитела на имуноглобулините, фагоцити и т. нар. клетки-убийци), които се използват във фармацевтиката.

Всеки един от тези видове си има свои задачи и възможности. Но откъде можем да знаем точно какви вещества са необходими на организма ни в този момент?

Решение: Ако искате да засилите имунната си система, потърсете съвет от имунолог и си направете имунологично изследване.

Според резултатите от лабораторното изследване специалистът ще може да ви предпише необходимите препарати за поддържане на защитните сили на организма.

Грешка втора

МУЛТИВИТАМИНИТЕ СА НОЖ С ДВЕ ОСТРИЕТА

От няколко години насам е модерно да се пият с шепи всякакви мултивитамини. Въпреки това, според данните на изследователските институти при повечето от нас е налице излишък на хром, желязо, молибден, цинк, йод и други вещества, а обикновено те влизат в състава на витаминно-минералните комплекси. А при натрупването на излишни количества от тях в организма те стават токсични и могат да причинят различни болести на вътрешните органи.

Решение: Ако нямате възможност или желание да си направите изследвания, за да разберете от какви витамини и микроелементи имате нужда, изберете моновитамините. За подсилване на имунитета ви е необходим витамин А (ацетат на ретинола), който защитава кожата и лигавиците, пречи на вирусите да проникнат в организма, витамин С (аскорбинова киселина), който укрепва стените на кръвоносните съдове и предотвратява навлизането на вируса в кръвта, и витамин Е (токоферол ацетат) - той е полезен при опасност от остри вирусни инфекции и хронични болести на гърлото. Тези витамини трябва да се пият поотделно, с една седмица почивка между отделните курсове на лечение.

Грешка трета

ХРАНЕНЕТО Е МНОГО ВАЖНО

Как да повишим имунитета си? Естествено, като добавим към менюто си много плодове и зеленчуци! Истината обаче е, че за да си набавите дневната доза от витамин С, трябва да изядете около 4 кг ябълки!

Решение: Да подсилите имунната система ще ви помогнат копър, магданоз, киселец, коприва, първите стръкове лук и чесън - от всичко това може да си приготвите зеленчукова супа или салата, която ще подобри здравето ви. И не забравяйте за зародишните семена от пшеница, ръж, ечемик, овес, елда, слънчоглед и други растения! Те снабдяват организма с витамини и минерали, тъй като количеството на полезните вещества в тях рязко нараства в момента, когато зърното се готви да покълне. Методите, противоположни на тези, с които сме свикнали, дават невероятни резултати.

Затова тези, които все още успяват да настинат, е време да стъпят по-здраво на нозете си, а за това ще им помогнат вкусните и прости лекарства - чай с малини, джинджифил и мед. А тези, които силно искат да не се разболяват, е време да вложат всички усилия за защита на имунитета!

Само не забравяйте: всички методи за подпомагане на имунната система са ефикасни само ако червата ви са здрави. Знам, че тези думи ще ви учудят много, но това е факт.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12064 seconds