Новини и статии

Какво да правим при счупване или натъртване?

Публикувано в: Здравни новини 14 March 2011

broken_arm1

Не само карането на ски или разходките в планината са рискови за остри увреждания на опорно-двигателния апарат. Заледяванията през студените зимни дни също крият сериозна опасност и водят до драстично увеличаване на травмите и счупванията. Травмите обаче могат да бъдат избегнати при разумно поведение.

За предпазване от падане и по-сериозно нараняване е необходимо да се спазват няколко прости съвета. При влошено общо здраве, недобро зрение, нарушена координация, ако има сериозна причина да излизате навън, използвайте помощно средство – бастун или патерица.

Ако все пак се стигне до травма, в по-леките случаи, когато се отнася за натъртване, може да намалите отока чрез охлаждане. За целта поставете кубчета лед в найлонов плик или влажна хавлиена кърпа и наложете травмираната област за 20-30 минути на всеки 2 часа през първите 24-48 часа след травмата.

Традиционните обезболяващи също допринасят за намаляване на болката и отока. Спазвайте режим на покой и избягвайте движение в следващите 48-72 часа, евентуално използвайте патерици. Еластичните и компресивни превръзки трябва да са плътни и удобни. Избягвайте прекомерното стягане.

Повдигането на травмирания крайник на подходяща възглавница позволява на отока да спадне. Избягвайте продължително висене надолу на крайника. За да намалите увреждането през първите 72 часа, избягвайте локалното затопляне, употребата на алкохол, извършването на физически упражнения и масажите. Всички те могат да доведат до увеличаване на кървенето и отока.

При съмнение за счупване

Навременната и подходяща първа помощ е от голямо значение за добрия краен резултат при лечение на счупена кост. Основен признак на счупването са болката и загубата на функция в съответната част от крайника. Често пострадалият е чул или усетил как се е счупила костта, освен това кракът или ръката са в неестествено положение, нарушава се формата и дължината в сравнение със здравия крайник.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01960 seconds