Новини и статии

Късогледството – проблем с решение

Публикувано в: Здравни новини 8 March 2011

Интервю с д-р Цветомир Димитров, офталмолог, изпълнителен директор на Първа МБАЛ, София.

leshtizaochi

Д-р Димитров, болест ли е късогледството?

Късогледството не може да се дефинира точно като заболяване. То е по-скоро променена рефракция на окото, която се коригира. Има три вида късогледство – нормално или слабо, напреднало и силно. При силната миопия, както е научното наименование на късогледството, се наблюдават изменения на окото, които трябва да се следят стриктно, тъй като водят до различни усложнения.

Съществува ли при късогледството наследствен фактор?

Да. Късогледството е рецесивен ген, който се предава по наследство. Не е задължително предаването му да е от родител на дете. Възможно е и през поколение – от баби и дядовци.

Може ли все пак да направи нещо майката, докато е бременна и през първите месеци от живота на бебето, за да не се развие късогледство?

За съжаление, тъй като се предава генетично, късогледството не може да се избегне. Това, което може да направи майката по време на бременността, е да спазва здравословния начин на живот, който се препоръчва за всички бременни – да не пие, да не пуши, да не извършва тежък физически труд, да се разхожда повече, да консумира плодове и зеленчуци. Това ще повлияе върху цялостното здравословно състояние на организма на бебето, както и върху късогледството.

Вярно ли е, че при малък диоптър не бива да се носят очила, за да не се „размързеливи” окото?

Няма такава зависимост. Очният лекар преценява кога е необходимо да се слагат очила.

Какво препоръчва съвременната медицина - очила, лещи или операция?

До 18-годишна възраст препоръчваме носенето на очила и евентуално твърди контактни лещи. Очилата коригират зрението, а лещите забавят до известна степен развитието на късогледството. В по-зряла възраст късогледството може да бъде напълно отстранено с новия лазерен метод. Той се прави с местна упойка и е напълно безболезнен.

Вярно ли е, че светлите очи са по-податливи на късогледство?

Светлите очи са по-чувствителни, но не цветът определя податливостта, а това какъв ген носи всеки един от нас.

Как да се открие навреме късогледството, още при малките деца, преди да са се научили да четат?

Офталмологията е много напреднала в тази област и с редовни прегледи при специалист с помощта на нови, специални апарати може променена рефракция да се диагностицира навреме.

Заплаха ли е за зрението дългогодишното късогледство?

Зависи от типа. Силната миопия трябва постоянно да се следи. Да се оглежда очното дъно, да се внимава да не се отлепи ретината. Усложненията, които могат да настъпят, са повишено очно налягане, глаукома, регенерация на ретината.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Докторе, забравихте ли за Хипократовата клетва, та изричате толкова лъжи в едно интервю?????? В съвременната медицинска литература категорично се отричат повечето неща, които казвате. Четете повече, докторе, медицината се развива всеки ден, не разчитайте на знанията си от студентските години! Има един сайт http://zrenieto.net където нещата за късогледството са обяснени много понятно и подкрепени с медицински изследвания. Хора, не вярвайте сляпо на първия срещнат доктор, информирайте се и винаги искайте второ мнение. Здравето е най-ценното нещо на този свят!

Здравейте,преди 6 месеца предписах на синът ми диоптър 2.0 и 2.5 на другото,днес ми изписват 3.5 и 3,75 на другото.В потрес съм,това не е ли шокиращо за окото?Не знам какво да правя и очила на му купих днес.Нормално ли е за 6 месеца да увеличи почти двойно диоптъра?

Ако бъдещите майки получават необходимите по време на бременността 250-300 мкг йод, съгласно препоръките на Световната здравна организация, то новородените ще са здрави и щастливи, без физически и умствени проблеми, без пороци и патологии. Йодната профилактика е нужна през целия живот на всеки човек, от зачеването му до дълбока старост, но особено е важна за бъдещите родители.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13020 seconds