Новини и статии

Кои са добрите бактерии

Публикувано в: Любопитно 7 August 2009

Има и добри бактерии

Макар думата бактерия обикновено да се асоциира със заболяване, на практика има такива, които помагат човешкото тяло да функционира нормално, като разграждат поетите храни до техните съставни части и помагат на организма да ги усвоява по-пълно. Пробиотиците са клас от т.нар. добри бактерии, които помагат на човешкия организъм при храносмилането.

Начинът на живот и заобикалящата среда могат да намалят наличието на добри бактерии и с това да създадат предпоставки за различни заболявания. Затова подпомагането на организма с пробиотици възвръща нормалното равнище на добрите бактерии и подобрява съпротивителните сили.

В храносмилателната система на човека има над 1 трилион бактерии от над 100 различни вида. В нормално състояние и добрите, и патогенните се намират в относителен баланс, но инфекциите, стресът, антибиотичното лечение, алкохолът, лошото хранене и др. могат да променят това равновесие и да намалят количеството на добрите бактерии за сметка на лошите. Някои от симптомите за това са поява на газове, запек или диария. Ако този дисбаланс не бъде лекуван, симптомите могат да станат хронични, да нарушат сериозно имунната система и да се стигне до сериозни заболявания.

Лактобацилите са само един от многото видове добри бактерии. Те имат доказана роля в разграждането на протеините, карбохидратите и мазнините в храната и спомагат за усвояването на много минерали, аминокиселини и витамини, необходими на организма. Пробиотиците, съдържащи лактобацили, помагат за съществуването на необходимия баланс в организма.

Всички модерни изследвания показват, че навременните мерки за запазване на здравето имат не само силен здравен, но и икономически ефект - лекуването на болния организъм е многократно по-скъпо от подпомагането на здравия да си остане такъв.

Пробиотици, съдържащи лактобацили и бифидобактерии, под различна форма са използвани от векове, преди лактобацилът да бъде изолиран от бащата на съвременната микробиология Луи Пастьор, а руският физиолог и създател на имунологията Иля Мечников - да дефинира начина на действие на пробиотиците в теорията си за интоксикацията, за която получава Нобелова награда.

Той доказва, че основна причина за стареенето са т.нар. токсини, а приемането на храни, съдържащи лактобацили (като млякото например), забавя този процес.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24475 seconds