Новини и статии

Душовете могат да бъдат опасни

Публикувано в: Превенция и хигиена 15 September 2009

Душът крие опастност от респираторни заболявания

Неотдавна американски учени установиха, че в две трети от душовете живеят цели колонии бактерии. Условията които там се предлагат са рай за тези същества и нищо дори и препаратите за дезинфекция не помагат за да бъдат унищожени.

Така душът много често е разпространител на бактерии. Влажната, топла и мрачна среда предлага на патогенните бактерии прекрасни условия за живот, твърдят учените от университета в Колорадо. И особено с първите струи от вода душът разпространява бацилите в най-ситните капчици, които човек много лесно може да ги поеме вдишвайки. В генетичното изследване на бактериите, учените по молекулярна биология изследвали 45 душа от различни градове на щатите. Резултатите показали, че в 30 от тях има огромни количества от бактерията Mycobacterium avium, която при хората със слаба имунна система може да предизвикат болести на белите дробове. Учените препоръчват никога лицето да не се излага на първата струя вода, защото така по-голямото количество бактерии може да се вдиша. Освен микробактерията, учените открили над десет други вида бацили в различни конфигурации. Концентрацията на микроорганизмите в душовете е до 100 пъти по-голяма от водата във водопроводните тръби. Установено е още, че намиращите се бактерии в душовете нападат вече болните хора. От възможни инфекции от тези микроорганизми най-често страдат хората с отслабнала имунна система, бременните, възрастните и болните хора. Симптомите на тези инфекции са умора, суха кашлица, затруднено дишане и неразположеност.

Според учените много хората трудно може да се преборят с тези бактерии. Така на пример в Денвър душ заразен с бактерията Mycobacterium gordonae е бил дезинфектиран с хлор. Няколко месеца по-късно тестовете показали, че тази дезинфекция довела до тройно увеличаване на концентрацията на бактерията, което показва че този вид бактерии са устойчиви на хлора. Изследването показва още, че в развитите страни днес микроорганизмите предизвикват повече проблеми от преди няколко десетилетия. Можеби заради факта, че вземането на душ измести къпането във вана. Факт е че човек трудно се спасява от бактериите и в други среди. В предишни изследвания, учените са открили микробактерии и в завесите в баните, както и на повърхността на топлата вода в басейните. Като сравнение в един кубик въздух в затворено пространство има близо един милион бактерии, а в един кубик вода от чешмата има до 10 милиона. Какво означава това, вземането на душ опасно ли е? "Естествено, че не е, ако имунната система не е по никакъв начин отслабнала. Но това е както при всички останали неща - известен риск съществува. След като е констатирано, че в пластмасовите душове има повече бактерии, значи е по-добре да се използват металните", казват учените.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15358 seconds