Новини и статии

Летните забавления могат да докарат ушни възпаления

Публикувано в: Превенция и хигиена 1 September 2009

Преглед на ушите

Голяма част от информацията възприемаме именно чрез слуха си. Затова, ако не се грижим достатъчно за здравето на ушите си, можем да имаме големи неприятности. През лятото проблемът със заболяванията на ушите се оказва много актуален. По ирония на съдбата, по време на жегите се развива много по-често възпаление на ухото, отколкото през зимата - вина за това имат любовта ни към плуването в прохладните води, простудите, страстта ни към ледените напитки, както и въздушните полети.

Човешкото ухо се състои от три части - външна, вътрешна и средна. Външното ухо - това е ушната раковина (събира звуковите вълни и ги насочва) и външния слухов проход (по него звуците достигат до тъпанчето).

Средното ухо се състои от тъпанче и три костички, предаващи колебанията на тъпанчето във вътрешното ухо. Средното ухо и носоглътката се свързват от така наречената евстахиева тръба, благодарение на която налягането в средното ухо отговаря на атмосферното налягане. Затова промяната в атмосферното налягане, например при рязко повишаване и спадане, може да предизвика заглъхване на ушите - за да се справите с това, трябва да си отворите устата.

Вътрешното ухо е изпълнено с течност. В нея се намира охлювът - той превръща вибрациите, предавани от средното ухо, в нервни импулси, които след това достигат до мозъка по слуховия нерв. Във вътрешното ухо се намира също и така нареченият лабиринт, благодарение на който в тялото може да се поддържа равновесие.

Морската вода създава най-много проблеми с ушите

Външният отит се нарича още и "ухото на гмуркача", защото обикновено от него страдат хора, които често са в контакт с вода. Той се развива в условия на постоянна влажност в областта на ухото.

Причината - инфекция, а основните белези, с които се проявява - зачервяване и сърбеж в ушния проход. Ако почистите ушите си след душ с клечки за уши, лесно ще увредите защитния слой на кожата, който е пълен с интензивно размножаващи се вредни бактерии, обитаващи кожната повърхност. Възпалителният процес не се развива прекалено бързо, така че напълно е възможно да пропуснете началните му признаци. Но ако позволите на болестта да прогресира, ще се появи болка, понякога мъчителна, налагаща спешна медицинска помощ.

Можете да предотвратите появата на външните отити, като спазвате прости предпазни мерки. Най-добре е, когато плувате в открити басейни или дори когато се къпете в собствената си баня, да използвате шапка или специални тапи за уши. Като резервен вариант - преди къпане запушете ушите с парчета памук, напоен с вазелин, растително масло или детски крем.

Някои специалисти препоръчват да не се подсушават ушите след плуване или гмуркане с памук или клечки за уши (дори и детски). Много по-ефикасно е да се подсушите, като използвате сешоар - насочете въздушната струя към ухото, като го издърпате леко за горната част.

Ушната кал притежава редица полезни функции, като се започне от факта, че допринася за размножаването на "добрите" бактерии и се завърши с поглъщането на излишната влага. Ушната кал не е мръсотия, затова не се увличайте да почиствате ушите до пълното и отстраняване.

Възпалението на средното ухо се причинява и от кашлица и хрема

Често се случва морето да не е достатъчно затоплено, но слънцето вече ни напича силно.

Разгорещени, ние се гмуркаме в студената вода и бързо настиваме. Освен това попадналата в ушите вода може да остане там за известно време, провокирайки възпаление. Най-разпространеното заболяване на ухото е възпалението на средното ухо - може да бъде гноен и катарален отит. Диагностицирането на заболяването може да направи само лекар! Запомнете, че основните признаци на гнойния отит включват: висока температура, остра, стрелкаща болка, интоксикация, понякога гноен секрет. Ако температурата не се покачва над 38 градуса, болките в ухото не са прекалено силни и няма изразена интоксикация, вероятно става дума за катарален отит.

Отитът рядко възниква от само себе си - най-често като усложнение на симптомите (хрема, кашлица, болки в гърлото), причинени от къпането. Инфекцията от гърлото и носа бързо се прехвърля в ушите, защото всички тези органи са свързани помежду си чрез така наречената евстахиева тръба.

Ако след един до три дни след началото на гнония отит от ушите се отделя гной, това се смята за благоприятно развитие на процеса, а не като опасност за здравето (разбира се, ако лечението е правилно). Но гнойта може и да не намери изход, което е предпоставка за разпространението на инфекцията във вътрешността на черепа, което води до възпаление на мозъчната обвивка, а също така и до абсцес на мозъка. Поради това всеки отит трябва да се лекува спешно!

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08958 seconds