Новини и статии

Откажете се от кофеина

Публикувано в: Превенция и хигиена 10 August 2011

mandrinkingcoffee

Трудно е да намериш човек, който може без кофеин. Според американската статистика кофеинови напитки пият ежедневно всеки четири от пет американци.

Средно всеки от тях употребява около 200 мг кофеин на ден. Това са 2 чаши кафе или 4 чаши чай, или 3 малки бутилки кока кола. В малки количества кофеинът се съдържа в някои лекарства и продукти като шоколада и енергийните напитки.

Щом толкова много хора употребяват кофеин, можем ли да твърдим, че той е вреден? Няма точен отговор. Години наред се изучава ролята на кофеина за заболявания като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, остеопороза, вроден порок, рак, язва. Но да се установи пряка връзка между тези заболявания и консумацията на кофеин е невъзможно. Специалистите считат, че здравият възрастен човек може без проблем да поема умерени количества кофеин (по 2 чаши кафе на ден).

При злоупотреба, обаче, се повишава рискът от болести на сърцето и аритмия. Ако страдате от подобни заболявания, консултирайте се с лекар, защото приемът му може да ви е противопоказен.

Кофеинът извлича калция от организма и има диуретично действие. Когато човек изпие една чаша кафе или две бутилки кола неговия организъм губи 5 мг. калций. Това повишава риска от развитие на остеопороза и прави костите по-чупливи.

Как да определите дали не злоупотребявате с кофеин? Обърнете внимание на състоянието си и дали имате следните симптоми: нервност, възбудимост, тревожност, световъртеж, раздразнителност, проблеми с концентрацията на вниманието, болки в стомаха, главоболие, проблеми със съня. Не забравяйте, че към кофеина се привиква подобно на наркотик.

Той оказва влияние върху производството на медиатора допамин в организма, който на свой ред влияе на центъра на удоволствието в главния мозък. Кофеинът блокира и веществото предизвикващо сънливост. Това са все фактори за привикването към него. Когато действието му се прекрати, вие чувствате умора. За да се сдобиете с бодрост и енергия на вас отново ви е нужен кофеин. Получава се порочен кръг.

Кофеинът не се натрупва в кръвта и не остава в организма. След 5-7 часа той напълно се преработва и изхвърля с урината. Ако искате да се избавите от кофеиновата зависимост, това трябва да стане постепенно. Преди всичко ще почувствате симптомите на абстиненция 12 часа след приема на последната кофеинова напитка.

Най-силните симптоми се появяват след 20-48 часа. Колкото повече кофеин приемате, толкова по-силна ще е абстиненцията. Нейните симптоми включват – лошо настроение, главоболие, разстройство на съня, нервност, проблеми с концентрацията.

За да отучите организма, опитайте да замените половин от обичайното кафе с такова без кофеин. Постарайте се постепенно да намалявате ежедневната доза до окончателно спиране.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24847 seconds