Новини и статии

Лятото - сезонът на чревните инфекции

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 17 July 2009

Чревна инфекция

Чревните инфекции са истински летен бич. Всеки от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с неприятните симптоми, които не щадят нито стари, нито млади.

Причината за инфекцията може да са вируси, бактерии, както и продукти от техните жизнени функции (токсини). Чревните инфекции, разбира се, се различават по тежестта на протичането си и по времето за възстановяване. Например стафилококовите инфекции се лекуват сравнително бързо, докато холерата е много опасно и тежко протичащо заболяване. Разбира се, в наши дни смъртоносните инфекции са изключително редки, но с леките и средно тежките, вероятно, са се срещали всички.

Защо през лятото?

Въз основа на статистическите данни чревните инфекции могат да се причислят към сезонните заболявания, чийто пик е през летния период. Причините за тази сезонност са няколко:

  • през лятото ние по-често пием непреварена вода от крановете и от извори;
  • консумираме повече пресни плодове и зеленчуци, които невинаги са добре почистени и обеззаразени;
  • през лятото хранителните продукти (най-вече месо, мляко, риба) се развалят много по-бързо, въпреки че признаците може да не са очевидни;
  • появяват се много насекоми - преносители на инфекции (доказано е например, че върху тялото на една муха може да се открият до 10 милиона бактерии! Остава само да се досетим, колко от тях са болестотворни);
  • през лятото пием повече вода, която разрежда стомашния сок, отслабвайки защитните му функции.

Както вече споменахме, в организма има изградени механизми, които да ни защитават срещу инфекциите. На предната линия по пътя на инфекцията е слюнката, която притежава бактерицидни свойства. Важно е внимателно да дъвчем храната не само за да помогнем на храносмилането, но също така и да я напоим със слюнка, обезоръжавайки патогенните микроорганизми.

След това на защитната линия излиза стомашният сок, а и киселата среда не е благоприятна за възпроизвеждането на патогените. И накрая - в тънкото и дебелото черво слузта, която забулва стените на храносмилателния тракт, се обитава от много полезни микроорганизми. Те създават приятелска микрофлора и ни спасяват от много неприятности. Интересното е това, че общото състояние на организма и нашата имунна система влияят пряко на тези механизми. Така постоянният стрес, недохранването, продължителното антибиотично лечение водят до отслабване на тази естествена защита и тогава ние ставаме жертва на чревна инфекция. Освен това, много патогенни организми намират специални странични пътеки, а срещу тях естествената защита е безсилна.

По какъв начин става заразяването?

С водата, храната, мръсните ръце - в устата ни попадат вируси и бактерии. След това те се транспортират в стомаха и червата, където започват да се размножават и да произвеждат различни токсини. Тези вещества нарушават пропускливостта на клетъчните мембрани, намесват се в хода на биохимичните реакции, което води до значителен дисбаланс и загуба на соли, минерали и влага.

Проблемите започват с обща отпадналост, слабост, липса на апетит, възможно е да се появи чувство за тежест в стомаха, главоболие, умора в очите. Малко по-късно - повръщане, диария, коремна болка, евентуално и висока температура, втрисане. Средно, след попадането на микробите в организма, неприятните симптоми се появят в рамките на 6-48 часа.

Разбира се, честите позиви за изхождане по голяма нужда и нарушенията, свързани с тях сами по себе си са неприятни. Въпреки това основната опасност от чревните инфекции е бързото обезводняване. Проблемът е, че с течните изпражнения и честите повръщания се губи прекалено много влага, а нарушеният баланс на натриеви и калиеви йони възпрепятства бързото възстановяване на водните ресурси. Нарушената водна обмяна води до срив на сърдечносъдовата система, смущения в работата на бъбреците, объркано съзнание. При децата и по-възрастните хора чревната инфекция може да завърши с летален изход.

Лечение

Лечението на чревните инфекции се извършва в няколко посоки: неутрализиране на токсините, възстановяване на водния баланс, както и унищожаване на патогенните микроби.

Следва да се отбележи, че повръщането и диарията - това е един вид защитна реакция - по този начин тялото се освобождава от чуждите вещества. Затова не трябва да се потиска повръщането, а напротив, полезно е да се предизвиква дори. Освен това, лечението започва с промиване на дебелото черво (клизма). За клизмата трябва да се ползва преварена и охладена вода (20-25 градуса). След тази процедура се пристъпва към основното лечение.

С цел да се неутрализират токсините и да се отстрани диарията се приемат предимно сорбенти. Това е добре познатият ни активен въглен (за предпочитане на прах), смекта, полиферан, атапулгит. С цел да не се провокира развитието на бактериите, по време на острите симптоми на инфекцията е по-добре да не се приема храна. Няма да навредят обикновената овесена и оризова каша. Те оказват успокояващ ефект върху раздразнените черва. За да се попълнят запасите на йони и да се възстанови водният баланс, трябва да се пие преварена вода с разтворени в нея различни соли. Такива смеси могат да бъдат купени в аптеката. Това са уралит, цитроглюкосолан, регидрон, бегидрон. Тези разтвори трябва да се приемат на няколко глътки, на интервали от 10-15 минути. Въобще приемането на течности (често, но на малки порции) е ключът към успешното възстановяване.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18103 seconds