Новини и статии

Диарийните бактерии причиняват и рак

Публикувано в: Здравни новини 25 August 2009

Диария

Бактериите, причиняващи диария, могат да доведат и до рак на дебелото черво. Bacteroides fragilis (ETBF), която предизвиква диария при децата и възрастните, води до възпаление на повърхността на дебелото черво и до възникване на злокачествени изменения, пише в Nature Medicine д-р Синтия Сирс. 

Експериментите са правени с мишки, но учените предполагат, че при хората инфекцията  ETBF предизвиква слаб, но много продължителен възпалителен процес. Това хронично  възпаление поразява генетичния  материал в клетките на дебелото черво, вследствие на което те започват да се размножават неконтролируемо и да се образуват тумори. Според статистиката, около 20-35% от хората са носители на ETBF.

Авторите на изследването изучават механизма, по който се образуват антитела, за да се изясни кои от страдащите от диария са в рискова група. В същото време се опитват да разработят ваксина и препарати, които могат да неутрализират патогенното действие и да предотвратят възпалението.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15470 seconds