Новини и статии

Любимите свърталища на бактериите

Публикувано в: Превенция и хигиена, Любопитно 16 November 2009

Къде обичат да се спотайват бактериите?

Бактериите и вирусите се развъждат и на необичайни на пръв поглед места и остават жизнеспособни по различни повърхности - особено по влажните -  с дни и дори седмици. Естествената влажност на кожата привлича  тези организми. Добрата хигиена в дома е особено важна за хората със слаба имунна система.

Ето някои „любими" за микроорганизмите места и начините да неутрализираме максимално техните колонии.

Дистанционното

То ви осигурява стотици телевизионни канали и ... много повече бактерии. Проучване на екип от университета във Вирджиния в домове на хора с начални симптоми на настинка установило, че по повърхността на 6 от 10 дистанционни устройства са се развъдили риновируси.

Предпазване: Мийте и дезинфекцирайте редовно ръцете си. Избърсвайте дистанционното с дезинфекцираща кърпа преди да сърфирате по каналите. Ако пътувате често, имайте предвид, че в хотелските стаи тези устройства се почистват рядко.

Солниците

При същото проучване по домовете учените открили риновируси и по солничките. Други кухненски развъдници на бактерии са дръжките на хладилника и на съдомиялната машина.

Предпазване: Мийте редовно ръцете си и почиствайте тези места с дезинфекциращи кърпички.

Портмонета и чанти

След микробиологични тестове учени от Солт лейк сити  установили голямо количество бактерии по ръчните чанти. Между червилата, писалките и другите дреболии те открили стафилококи, E. coli, салмонела и pseudomonas, които могат да причинят очни инфекции. Оказало се, че чантите са доста замърсени.

Предпазване: Когато е възможно, окачвайте чантата си, не я поставяйте върху масата. Избърсвайте я с мек сапунен разтвор или с дезинфектант.

Домашни любимци

На любителите на домашни животни това няма да им хареса, но те трябва да знаят, че някои кучета, котки и други домашни любимци са заразени с опасната Staphylococcus aureus. Има данни, че тази инфекция се предава между хората и животните. При специално проучване тази инфекция е открита в една четвърт от домовете на здрави хора, като  е разпространена повече там, където се отглеждат котки.

Предпазване: Измивайте ръцете си преди и след игра с домашния любимец.

Количките в магазина

Тези колички на колелца са развъдници на бактерии. Учени от Аризона установиха неотдавна, че дръжките на почти две трети от тях са заразени с E.coli. Там се полепват слюнка и секрети от носа.

Предпазване: Избърсвайте дръжките на количките с дезинфектант преди пазаруване. Мийте или избършете ръцете си влажна кърпичка, след като сте пипали количките. Опаковайте пресните продукти и не ги слагайте на местата, където сядат деца с памперси.

Душът в банята

Освен с топла вода душът може да ви облее и с патогенни бактерии. Учени от Колорадо са изследвали 50 душа в 9 селища и открили, че  по 30% от тях  има значителни количества Mycobacterium avium - патоген, който се свързва с белодробните болести. Тази бактерия атакува главно хора със слаба имунна система, но може да зарази и здрави хора. Патогенните бактерии, които се събират в главата на душа, може и да попаднат в дробовете чрез вдишване.

Предпазване: Хората със слаба имунна система трябва да подменят периодично главата на душа. Тя трябва да е метална, а не пластмасова.

Бюрото

Бюрата в офисите съдържат стотици пъти повече бактерии на квадратен метър, отколкото седалките в тоалетните. Учени от Аризона са установили, че бюрата са развъдници на вирусите, които предизвикват настинка и грип. По чиновете в училищата има още повече бактерии. Бюрата на жените са по-замърсени, защото те трупат по тях повече храна и козметика от мъжете.

Предпазни мерки: Почиствайте бюрото си и мийте ръцете си по-често.

Мобилните телефони

По ръцете ви има много бактерии, които се "установяват" и върху телефона ви. Освен това тези апарати обикновено се държат в джоба или чантата, които са лаборатории за развитие на бактерии. Телефоните изобилстват от бактерии, включително стафилококи, които предизвикват кожни инфекции.

Предпазване: Избърсвайте с дезинфектант апарата и внимавайте върху какви повърхности го оставяте. Мийте редовно ръцете си и не ползвайте чужди телефони.

Килимите

Може би ви се струва неучтиво да карате хората да си събуват обувките преди да пристъпят в дома ви, но освен, че по тях има прах или кал, по подметките има следи от фекални бактерии. В килимите си дават среща неимоверно количество бактерии, прах и химически продукти. Може да се каже, че под краката ви съществува някаква форма на живот. Върху 1 квадратен сантиметър от килима виреят повече от 200 хиляди бактериални частици.

Предпазване: Почиствайте редовно килимите с мощна прахосмукачка. Имайте предвид, че и в прахосмукачките може да се развъждат E. coli и салмонела. След като почистите торбичката на прахосмукачката измийте ръцете си. Не е зле да помислите как в дома ви да не се влиза с обувки или поне това да е изключение.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07142 seconds