Новини и статии

Медът - природно средство за профилактика и лечение

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 2 September 2011

pchelenmed

Защо да не направим деня ви една идея по-сладък! Как? Като ви пренесем в морската столица на България, където за трета поредна година се проведе фестивал на меда. Представете си цяла алея, посветена на сладкото изкушение.

Спираме се на един от първите павилиони, където освен тъмен, златист и бледожълт мед се продава и меден прашец. Петя Иванова, която през 1999 г. грабва приза за първата жена пчелар у нас, днес има над 700 пчелни семейства. Тя сподели: „Пчелният прашещ е на гранулки и е нещо като кашичка от мед и прашец. Консумира се сутрин на гладно, като разтворите 1 с.л. прашец в кофичка кисело мляко. Богат е на ензими, витамини и минерали”.

Производителката на мед ни обясни, че този дар от природата се дели на два вида – манов (от дъб, липа, бор, върба и др.) и нектарен, който от своя страна може да бъде монофлорен (само от едно растение) или полифлорен. „Медът представлява смес от прости захари, ето защо се усвоява много бързо от организма. Той е природно средство за профилактика и лечение на много болести” – уверена е нашата събеседничка. И наистина – течното злато укрепва имунитета, бори се с вирусите, бактериите и дори болката, успокоява възпаленията, има антиалергично, кръвообразуващо, кардиотонично, невротонично, детоксично и регенеративно действие.

Медът се различава не само по вкусовите си качества, а и по ефектите върху здравето. Така например липовият мед е много подходящ при простудни заболявания и възпалителни процеси на горните дихателни пътища, а акациевият пък е с нисък гликемичен индекс (под 30, т.е. подходящ за деца и диабетици) и помага при стомашно-чревни проблеми, чернодробни и бъбречни заболявания. Безкрайна е върволицата от полезни свойства на меда, но нека се спрем и на начина, по който се консумира. Кристализирането на меда е естествен процес, който е ясен знак, че е истински.

Ако си го купите такъв, можете да го втечните в домашни условия чрез затопляне, но в никакъв случай в микровълновата, където ще загуби вкусовите си качества, както и ценните витамини и ензими. Любимата рецепта на Петя Иванова е следната: смесвате 100 г пчелен прашец с 1 кг мед и със сока от един килограм лимони. Полученият сладък сироп е гъст и към него можете да добавите вода, за да се получи освежаваща, полезна и много здравословна напитка.

Здравословният и природосъобразен начин на живот е приоритет и на семейство Матеви, което има кошери в с. Балкански, Разградска област. „Максимално близо до природата” е житейският принцип на наследствените пчелари. „Много важно за нас е здравето на пчелите, защото използваме самото тяло (подмор) на пчелата при изработването на някои продукти.” – отбеляза Елица Матева. С усмивка тя ни разказа, че тялото на пчелата съдържа уникални лечебни вещества и затова се използва за биологически активни добавки, както и за производство на лекарствени средства с висок енергиен потенциал.

Опитахме и перга, за която попитаха няколко посетители на фестивала, докато разговаряхме. За съжаление ценният продукт беше свършил. Пергата се намира в килийките на питите и представлява консервирания от пчелите прашец, който е многократно по-силен от обикновения. Осигурява всички основни вещества, необходими за изграждането и съществуването на човешкия организъм – белтъчини, аминокиселини, минерали, липиди, ензими, витамини и пълноценни антибиотични вещества.

„На фона на твърде замърсената среда, в която живеем, и на разпространените „лекарствени болести”, предизвикани от химическите медикаменти, досегът с природата и лечението с мед и пчелни продукти е от съществено значение за мен и моето семейство” – категорична е Мария Футакиева – посетителка на изложението. Малкият й син често е боледувал, преди да започне да приема разтвор на прополис поне два пъти дневно. По-големият й син пък е на 15 години и обожава медовината, закупувана от утвърдения пчелар П. Мандичев.

Той също сподели любимата си рецепта:  смесва се сусамов тахан с мед. Кашичката, чиято сладост можете сами да регулирате с добавянето на повече или по-малко мед, е много вкусна, намазана на филийка хляб. Можете да я похапвате и така – с лъжица, а успокоителното й действие на стомаха е поразително.

„Един пчелин трябва да се поддържа като аптека” – твърди Веселина Григорова, също участник в изложението като производител на биологичен мед. Тя и съпругът й не само че не захранват пчелите със захарен сироп, но и не ги лекуват с антибиотици, боядисват кошерите с екологично чисти бои и т.н. Със съжаление разказва обаче, че българските пчелари като цяло не са подкрепяни в дейността си и често изпитват финансови затруднения. Един от абсурдите е и самото участие във фестивала, което предварително е обявено като безплатно, а при стартирането му от всички е събирана такса.

Пчелите се славят с пословичното си трудолюбие, а животът им протича в много чиста среда. Сред гори и планини, в долини и местности, богати на тревиста растителност и билки, те са индикатор за чиста природа и докато я съхраняваме такава, ще имаме и най-ценното – собственото си здраве.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12619 seconds