Новини и статии

Медикаменти срещу пушене водят до тежки депресии

Публикувано в: Психично здраве, Здравни новини 2 July 2009

Пакет цигари

Американската агенция за контрол на лекарствените средства изиска на кутиите на медикаменти за отказване от тютюнопушене да се сложат предупредителни надписи, че те носят риск за психичното здраве.

Предупрежденията трябва да упоменават ясно риска от "тежки психични симптоми" като поведенчески промени, депресии, враждебност и суицидални /самоубийствени/ мисли, свързани с приемането на Chantix (varenicline) и Zyban (buproprion). Директорът на Центъра за изследване на медикаментите Джанет Уудко каза, че "рискът от сериозни вторични ефекти при приемането на тези продукти, трябва да бъде оценен спрямо положителните - от спиране на тютюнопушенето". Според нея лекарите, предписващи Chantix или Zyban, който се среща под друго търговско название Wellbutrin като антидепресант, трябва да наблюдават своите пациенти за евентуални промени в поведението и настроението. Двата фармацевтични гиганта, които ги произвеждат Pfizer и GloxoSmithKline трябва да проведат химични изследвания за проучване на невропсихичните симптоми на пациентите, се казва в становището на агенцията за контрол на лекарствените средства.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22617 seconds