![](/public/images/front/icon_news_page.gif)
Млечните храни предотвратяват миома
![Млякото намалява шанса от развиване на миома на матката](/public/upload/images/news/_20091208_rF2zs/milk_thumb_2.jpg)
Консумацията на голямо количество млечни продукти намалява риска от развитието на миома на матката - доброкачествен тумор, който се среща често при жените над 30 години.
Причините за образуването на миома остават неизяснени, но се предполага, че половите стероидни хормони и факторите на растежа играят важна роля при болестта, отбелязва ИТАР-ТАСС. Известно е, че този вид заболяване се среща 2-3 пъти по-често при тъмнокожите жени. Изследване на Бостънския университет /САЩ/ е проведено сред 59 хиляди афроамериканки, тъй като се знае, че те получават по-малко калций, магнезий и фосфор с храната, отколкото белите жени. Медиците са проучили антиоксидантното влияние на млечните продукти върху работата на ендогенните полови хормони в женския организъм. В течение 10 години, които е обхванал обзора, са били регистрирани 6 хиляди случая на миома на матката. Гинеколозите са забелязали, че високото равнище на млечни продукти в менюто намалява вероятността от заболяването. Рискът от образуване на фиброзен тумор е намалял с 30% при жените, които са консумирали по 4 или повече порции млечни продукти дневно.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Вирусна инфекция предизвиква рак на простатата
- Туморите в яйчниците остават „невидими” с години
- Хормони може да затруднят кърменето
- Как да предотвратим натрупването на килограми
- Шумът на работното място ни обрича на вредни навици
- Хламидия удря 200 000 европейци
- Грипна епидемия в още пет общини на страната
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.