Новини и статии

Ниски дози естроген полезни при повторен рак на гърдата

Публикувано в: Превенция и хигиена 20 August 2009

Таблетки естроген

Много ниска доза от естроген може да помогне на жените, чийто рак на гърдата се е завърнал след лечение, съобщават изследователи, предаде Ройтерс.

Въпреки че повечето лечения целят да спрат естрогена да подхранва тумори, учените заявяват след години подобна терапия, че тялото може да има нужда от известно количество от хормона, за да ги пребори. Откритията, публикувани в "Джърнъл ъф Америкън Медикъл Асошиейшън" предлага евтин начин да се помогне на някои пациентки с напреднал рак на гърдата. Д-р Матю Елис от Вашингтонското университетско училище по медицина в Сейнт Луис и негови колеги са изучавали 66 жени с напреднал рак на гърдата, които са били лекувани с по-нови лекарства, наречени ароматазни забавители. Това са "Aromasin" на "Пфайзер", "Femara" на "Новартис" или "Arimidex" на "АстраЗенека". "Жените в изследването всички са изпитали повторение на заболяването при употреба на снижаващи естрогена лекарства, и болестта им прогресирала", посочва в изявление Елис. "Така че те е трябвало да преминат химиотерапия. Открихме, че терапията с естроген спира развитието на болестта при много пациентки и се възприема далеч по-добре от химиотерапията". На жените била давана форма на естроген, наречена "естрадиол" в големи и малки дози.

Двата вида дози помогнали на 30 % от жените, открили Елис и колегите му. При около 30 % от подпоганите с естроген пациентки обаче туморите започвали да растат отново. Подпомогнати от ароматазни забавители - едно хапче на ден, което е далеч по-малко токсично от химиотерапията - се оказало от помощ за една трета от тези случаи.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Вземам 2 години Аримедекс след операция от рак на гърдата. Мисля да го спра, но се страхувам( Сега като прочетох горното съм вече убедена. Моля пишете, ако някой го е вземал по-продължително и какви са резултатите.Имам чувството , че това лечение енапосоки, пък каквото стане.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22259 seconds