Новини и статии

Мозъкът също гладува при анорексия

Публикувано в: Здравни новини 1 June 2010

anorexia

Драстичното отслабване при болните от анорексия предизвиква и свиване на сивото вещество в мозъка. Ново изследване показва, че с възстановяването на нормалното тегло се възстановява и обемът му.

Гладът или недохранването, на които се подлагат страдащите от хранителното разстройство, водят до най-различни проблеми за организма. Анорексията поражда хаос в различните части на тялото, включително и в мозъка, посочват учените от университета в Йейл.

Предишните изследвания показваха, че при анорексиците, които са възстановили здравословното си тегло и са го поддържали поне една година, не се забелязва особена разлика в обема на мозъка в сравнение с хората, които не страдат от хранителни нарушения. Тези изследвания обаче не уточняват за колко време се възстановява загубата на сиво вещество и как става това.   

Учените от Йейл изследвали с ядрено-магнитен резонанс 32 пациентки, страдащи от анорексия нервоза, и 21 здрави жени без психични заболявания. Анорексичките били разделени на 2 групи. В първата влизали пациентките, които ограничавали калориите, а във втората - които се тъпчели с храна и после я повръщали. Мозъкът на пациентките между 18 и 45 години бил изследван в началото на лечението, след това и втори път, когато те възстановили 90% от идеалното телесно тегло. В процеса на лечение всяка седмица те трябвало да натрупат определени килограми и да изяждат 100% от храната си.

Установено било, че вследствие на гладуването жените с анорексия нервоза имали по-малко сиво вещество от здравите жени. А при тези, които били болни от по-дълго време, намаляването на мозъчния обем било още по-голямо. По време на цялото изследване сивото вещество на здравите жени не се променило, а при второто сканиране на анорексичките, когато те били постигнали нормално тегло, сивото им вещество било нараснало. Учените установили, че възстановителният процес за няколко седмици - малко повече от месец, не нормализирал напълно количеството на сивото вещество, но според тях след време и това може да стане, ако пациентките продължат да поддържат здравословно тегло. При изследването с ядрено-магнитен резонанс не били отбелязани особени промени в обема на бялото вещество на мозъка. (Докато сивото вещество се намира главно по повърхността на мозъка, където са и мозъчните клетки, бялото вещество е разположено дълбоко във вътрешността и се състои главно от дълги и тънки израстъци на някои клетки).

Учените от университета в Йейл не са съвсем сигурни защо анорексията причинява намаляване на мозъчния обем. Тяхната хипотеза е, че това е свързано с хранителния дефицит при драстичното гладуване и отслабване. Специалистите не са сигурни и дали промяната в обема на мозъка се отразява на познавателните способности. Има някои данни за разстройство на тези способности при болните от анорексия, но учените не знаят дали това е свързано със свиването на сивото вещество.

Установено е, че след лечение около една трета от болните от анорексия се възстановяват напълно, една трета се борят с болестта по-продължително, а една трета остават хронично болни. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18593 seconds