Болести

Анорексия нервоза

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Нервна анорексия

Анорексия невроза е разстройство на храненето, при което болният ограничава количеството на храната, която поема. Това води до гладуване и неспособност за поддържане на минимално здравословно тегло, съответстващо на възрастта и височината.

Пациентите с анорексия изпитват силен страх от наддаване на тегло, дори когато са много слаби. Част от хората губят тегло чрез спазването на диети и постоянни упражнения, докато други свалят килограми чрез предизвикване на повръщане или злоупотреба с лаксативи, диуретици и клизми.

Много от болните от анорексия невроза възприемат себе си като затлъстели (с наднормено тегло), въпреки че са прегладнели и видимо недохранени. Храненето, храната и контрола на теглото стават фикс идея. Болните от анорексия невроза се теглят постоянно, порционират храната си внимателно и приемат много малки количества от точно определени храни.

Според някои проучвания, болните от анорексия невроза са изложени на 10 пъти по висок риск от смърт в сравнение с хората, които не страдат от заболяването. Най-честите причини, които водят до летален изход са сърдечният арест, електролитните нарушения и дехидратацията. Възможно е и извършването на самоубийство.

Анорексия невроза често се придружава от психични и физически заболявания, като депресия, тревожност, маниакално поведение, злоупотреба с вещества, сърдечносъдови и неврологични усложнения и нарушено физическо развитие.

Честота

От анорексия невроза заболяват 8 до 13 човека на 100 000 популация годишно. Заболяването засяга предимно млади жени в юношеска възраст, като между 15 и 19 годишна възраст се проявяват 40% от всички случаи. Приблизително 90% от хората с анорексия са жени.

Причини

Точните причини за развитието на анорексия невроза не са известни. Предполага се, че множество фактори участват в развитието на заболяването, като гени и начина на възприемане на собствената външност. Възможно е конфликти в семейството да допринесат за развитието на това хранително разстройство.

Анорексията е по-честа при хора, които имат роднини, страдащи от същото заболяване. 

 

Продължи да четеш за Анорексия нервоза на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.05433 seconds