Болести

Анорексия нервоза

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Нервна анорексия

Анорексия невроза е разстройство на храненето, при което болният ограничава количеството на храната, която поема. Това води до гладуване и неспособност за поддържане на минимално здравословно тегло, съответстващо на възрастта и височината.

Пациентите с анорексия изпитват силен страх от наддаване на тегло, дори когато са много слаби. Част от хората губят тегло чрез спазването на диети и постоянни упражнения, докато други свалят килограми чрез предизвикване на повръщане или злоупотреба с лаксативи, диуретици и клизми.

Много от болните от анорексия невроза възприемат себе си като затлъстели (с наднормено тегло), въпреки че са прегладнели и видимо недохранени. Храненето, храната и контрола на теглото стават фикс идея. Болните от анорексия невроза се теглят постоянно, порционират храната си внимателно и приемат много малки количества от точно определени храни.

Според някои проучвания, болните от анорексия невроза са изложени на 10 пъти по висок риск от смърт в сравнение с хората, които не страдат от заболяването. Най-честите причини, които водят до летален изход са сърдечният арест, електролитните нарушения и дехидратацията. Възможно е и извършването на самоубийство.

Анорексия невроза често се придружава от психични и физически заболявания, като депресия, тревожност, маниакално поведение, злоупотреба с вещества, сърдечносъдови и неврологични усложнения и нарушено физическо развитие.

Честота

От анорексия невроза заболяват 8 до 13 човека на 100 000 популация годишно. Заболяването засяга предимно млади жени в юношеска възраст, като между 15 и 19 годишна възраст се проявяват 40% от всички случаи. Приблизително 90% от хората с анорексия са жени.

Причини

Точните причини за развитието на анорексия невроза не са известни. Предполага се, че множество фактори участват в развитието на заболяването, като гени и начина на възприемане на собствената външност. Възможно е конфликти в семейството да допринесат за развитието на това хранително разстройство.

Анорексията е по-честа при хора, които имат роднини, страдащи от същото заболяване. 

 

Продължи да четеш за Анорексия нервоза на следващата страница.

Page generation time: 0.01645 seconds