Новини и статии

Натрупванията около бедрата и ханша са „здравословни”?

Публикувано в: Любопитно 12 January 2010

281_38lxyyqiyu

Оксфордски учени твърдят, че излишните мазнини в областта на бедрата и ханша имат предпазни функции спрямо сърцето и метаболизма. Мазнините около бедрата прочистват организма от вредни мастни киселини и съдържат противовъзпалителни агенти, които предпазват артериите от запушване.

Проучването, публикувано в International Journal of Obesity, показва, че увеличената обиколка на бедрата има положителен ефект, но мастните натрупвания около корема са рисков фактор за диабет и кардиологични заболявания.

Натрупванията около бедрата се премахват по-трудно, но това всъщност е добре, защото драстичното отслабване в тази зона повишава отделянето на цитокини, които отключват възпалителните процеси в тялото. Бавното изгаряне на мазнините в бедрата води до производството на адипонектин (хормон на метаболизма), който предпазва артериите.

Учените смятат, че формата на тялото е важна - ябълковидното тяло носи риск от диабет и сърдечно-съдови проблеми. Данните от изследването ще са полезни при разработването на нови методи за намаляване на болестите, свързани със сърцето и кръвоносната система. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11812 seconds