Новини и статии

Най-големите митове за захарта

Публикувано в: Любопитно 18 August 2010

zahar
Захарта е вредна не само заради трупането на излишни калории, което може да причини затлъстяване, диабет, артрит и сърдечно-съдови заболявания. Добавянето на захар към продуктите състарява и ни кара да ядем по-малко полезни храни. Ето какво трябва да знаете за захарта:

Mит или истина: Захарта се поема главно от сладкишите.

Mит! Содата и подсладените напитки са най-главният източник на захар. Те представляват една трета от количеството захар, което поемаме.

Mит или истина: Захарта от плодовете и сладкишите имат еднакво действие върху организма.

Истина! Но... все пак е по-добре да ядем плодове. Да, организмът възприема еднакво плодовата захар и захарта в бонбоните. В смисъл, че ги разгражда в глюкоза за енергия и трупа излишъците във вид на мазнини. Но плодовата захар се абсорбира бавно, докато простите захари увеличават кръвната захар до нива, които износват артериите.

Освен това в плодовата захар има полезни вещества, като витамини, минерали и фитохимикали. Природата най-често доставя захар в малки дози /3 лъжички в 1 чаша мляко срещу 8 лъжички в 1 кока-кола/. А и хората обикновено не се изкушават да погълнат такова голямо количество ябълки, както например половин килограм сладолед.

Mит или истина: Захарта предизвиква диабет тип 2.

Истина . . . много или малко. Преяждането, включително прекаляването със захарта,  може да стане причина за възникване на диабет тип 2 /най-разпространеният/. След нахранване организмът разгражда храната /не само захарта, но и другата/ в глюкоза. Голямото количество храна произвежда и повече глюкоза, което дава сигнал на панкреаса да отделя големи дози инсулин. Високите нива на инсулин увреждат след време клетките и ги правят неспособни да използват правилно инсулина. Тогава захарта се натрупва в кръвта, а не както трябва в клетките.

Mит или истина: Захарта състарява.

Истина! Прекаляването със сладките храни състарява и съсухря кожата, защото захарта се привлича от колагена - протеин в структурата на кожата. Колагенът осигурява еластичността и свежестта на кожата, но когато се свърже със захарта, структурата се променя и не функционира добре. Това придава състарен вид на кожата.

Mит или истина: Захарта прави децата хиперактивни.

Mит! Изследванията доказват, че захарта не предизвиква хиперактивност. Децата „пощуряват" на парти по случай рожден ден не защото са яли торта, а от щастие. Това не означава, че трябва да се тъпчат със сладкиши.

Mит или истина: Захарта разболява сърцето.

Истина! Прекаляването със захарта повишава опасните мазнини в кръвта, наречени триглицериди. При постъпването в организма на повече захар черният дроб я превръща в мазнини. След това тези мазнини преминават в кръвта и запушват артериите.

Mит или истина: Прекаляването със захарта повишава риска от рак.

Истина! Шведски учени откриха, че хората, които прекаляват със сладките храни, са със 79% по-застрашени от рак на панкреаса от онези, които се въздържат. А употребата на безалкохолни напитки удвоява този риск. Според учените честата употреба на големи дози захар е токсична за клетките на организма, което води до тяхното увреждане и рак.

Захарта, която се съдържа в храните, не може да се избегне и не е вредна, ако дневната доза се ограничи до 25 грама за жените и 38 грама за мъжете. Проверявайте надписите на храните, които купувате. Там често се използват синоними на захарта. Следете за наставката „- дoза" (например декстроза, сукроза или фруктоза).

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15507 seconds