Болести

Диабет

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Захарна болест

Диабетът (diabetes) е разстройство на метаболизма - начина, по който тялото ни използва усвоената храна за растеж и енергия. По-голямата част от храната, която ядем, се разгражда до глюкоза - формата, в която захарта циркулира в кръвта. Глюкозата е главният източник на гориво за тялото.

След храносмилателния процес глюкозата преминава в кръвния поток, където се използва от клетките за осигуряване на растеж и на енергия. За да може глюкозата да достигне до клетките е необходимо наличието на инсулин. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса - голяма жлеза, разположена зад стомаха (задстомашна жлеза).

Когато ядем, панкреасът автоматично образува точното количество инсулин, необходимо за транспорт на глюкозата от кръвта към клетките ни. Но при хора с диабет панкреасът произвежда недостатъчно количество инсулин или въобще не го произвежда, или клетките не реагират адекватно на произведения инсулин. Глюкозата се натрупва в кръвта, преминава в урината и излиза от тялото заедно с нея. Така тялото губи главния си източник на енергия, въпреки че кръвта съдържа голямо количество глюкоза.

Продължи да четеш за Диабет на следващата страница.

Болести от същата група

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.06007 seconds