Новини и статии

„Нежните” кремове могат да отключат екзема при бебетата

Публикувано в: Бременност и майчинство 30 September 2010

babyskincare

Появата на екзема при много малките бебета е един от най-честите поводи за притеснения за младите родители - и има доказателства, че случаите зачестяват. През 1940 г. състоянието е засягало около 4 на сто от новородените, но сега цифрата е около 25%. Това може да доведе до други кожни проблеми, като например псориазис, както и да се увеличи податливостта на децата към други заболявания, включително астма.

Ново проучване показва, че съвременните масла за баня и лосиони, използвани върху бебешката кожа през първите няколко седмици от живота, могат да бъдат причина за голяма част от увеличаването на случаите на екзема. Специалистите твърдят, че има 6-седмичен „прозорец", след като се роди бебето, по време на който имунната система на децата (генетично предразположени към кожното заболяване) може да стане по-чувствителна и така се повишава риска от поява на проблема.

Външният слой на кожата осигурява бариера, която обикновено предотвратява навлизането на дразнители и алергени, но при бебета, които са предразположени към атопичен дерматит, не е така ефективен. Това води до загуба на вода от кожните клетки, които се свиват и се появяват пукнатини между тях, така алергените могат да проникнат и да предизвикат лезии. Използването на сапун води до по-нататъшно влошаване на естествената бариера, защото уврежда клетките, които все още са в процес на формиране при бебетата.

Днес бебетата и децата са изложени на агресивни сапуни и препарати, съдържащи повече синтетични съставки, отколкото преди 60 години. Дори така наречените бебешки продукти могат да съдържат силни химикали. Учените дори се опасяват, че някои медицински препарати против екзема могат в действителност да влошават състоянието на децата.

Друго вещество, което обикновено се използва, е маслиновото олио. Специалистите твърдят обаче, че то е неподходящо, тъй като има много слаб баланс между олеиново и линолово масло, което е вредно за кожата, преди тя да се развие правилно. Киселинно-алкалното равновесие в подобни масла (рН) също не е подходящо за чувствителната кожа на бебето, тъй като то хидратира в продължение на няколко минути, но след това има изсушаващ ефект.

Родителите трябва да избягват всички ароматизирани продукти, както и натуралните такива, които не съдържат консерванти. Те могат да бъдат опасни за децата с екзема, тъй като могат да бъдат замърсени с бактерии.

Специалистите предупреждават, че лечението в домашни условия може да навреди на здравето на детето, затова първо трябва да се направи консултация с дерматолог. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Искам само да споделя своя опит в борбата с екземата.Дъщеричката ми беше само на 2 седмици когато се появи по лицето и ,гърдичките ,малко по коремчето и по двете коленца.Наи-зле беше обрива по лицето.Не спах доста нощи опитвайки се да държа ръчичките и далече от лицете защото го търкаше и чешеше до кръв.Горещо ви препоръчвам крема Epaderm.Само за 2 дни обривите намаляха и почти изчезнаха.Първоначално бях много скиптична към крема дори ми се струваше че пъпчиците ставаха ярко червени след като я намажех,но само за 2 дни чудото стана иобрива изчезна.Важно е да го прилагате по-често в острия стадии поне 5-6 пъти дневно.Най-добре действа веднага след баня.Ако с поста си помогна дори на една майка ще се радвам.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14317 seconds