Новини и статии

Когато компютърът пусне пипалата си

Публикувано в: Психично здраве, Бременност и майчинство 11 February 2010

computeraddiction7

Много родители са безпомощни пред страстта, която децата им изпитват към компютърните игри. Редица клиники търсят отговорите на какво се дължи този младежки феномен, който на практика разделя децата от семейството им.

В Майнц е създадена първата в Германия клиника, която се занимава със случаите на крайно компютърно пристрастяване сред младежите и се опитва да помага на тези, които не могат да се откъснат от компютъра със собствени сили - ако, например, потъват за 30 часа седмично в света на елфите и драконите. И пренебрегнат заради това и родители, и приятели, да не говорим за отсъствията от училище. "Разбрах, че не мога да продължавам така" - обяснява един от пациентите на клиниката - 17-годишният Матиас. За да не се изправят и двамата му по-малки братя пред същия проблем, вече са взети мерки от семейството - в хола има джаги и пиано, лавиците са пълни с книги и настолни игри. В детската стая на по-малките компютър няма, разрешава им се да играят електронни игри само за определено време през уикенда.

  • Детето вече не се включва в общите семейни занимания, които не са свързани с компютъра.
  • Отказва да присъства и на трапезата, предпочита да се храни край компютъра.
  • Все по-често се чувства уморено и неинициативно.
  • Успехът в училище спада, засегнатите си търсят извинение, за да не посещават часовете.
  • Понеже не може да се откъсне от компютъра, детето все по-често отказва да помага вкъщи, освен след многократно настояване.
  • Приятелите отстъпват на заден план, хобито и спортуването отпадат от програмата.
  • Телесната и домашната хигиена се занемаряват.
  • Родителите все по-трудно осъществяват контакт с детето си, а на заплахите за изключване на машината се реагира агресивно.

"От много засегнати чуваме, че не са могли да получат съвет или са получили грешен съвет" - разказва Габриеле Фарке, основателка на портала за самопомощ в подобни случаи, в който ежедневно се получават по 100 призива за помощ. "За мнозина това е платформата, в която за първи път проблемите могат да бъдат поставени открито, като, разбира се, всичко е анонимно" - обяснява Фарке.

Срамът е голям и много от пристрастените към компютърните игри правят всичко възможно, за да укрият "порока" си от близките. "Пристрастрените лъжат, а родителите им също изпадат в един вид зависимост, тъй като поднасят на децата си храната край компютъра, вместо да им поставят граници" - казва бащата на 17-годишния Матиас - Валтер Хирте. Неговият съвет: родителите трябва да реагират колкото може по-рано, тъй като щом децата се заседяват пред компютъра още в първите училищни класове, това е благодатна почва за по-нататъшните проблеми.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17792 seconds