Новини и статии

Няколко чаши кафе помагат в борбата с чернодробни заболявания

Публикувано в: Здравни новини 22 October 2009

Кафе срещу хепатит C

Няколко чаши кафе всеки ден позволяват да се забави развитието на чернодробни заболявания като хепатит С, сочат изследвания на американски учени.

Хора, болни от хроничен хапатит С или други чернодробни заболявания в напреднал стадий, и които консумират ежедневно най-малко 3 чаши кафе, намаляват с 53% риска от влошаване на болестта. Това става ясно от изследването, проведено от Нийл Фрийдман от Американския национален институт по ракови заболявания. Проведено е сред 766 пациенти страдащи от хепатит С, който не се повлиява от лечение с противовирусни средства. Те били наблюдавани в продължение на 4 години и напредването на болестта се оказало различно в зависимост от това дали хората имат навика да консумират кафе или не. Установено било, че развитието на болестта е обратно пропорционално на консумацията на кафе.

За момента изводите са по-скоро емпирични, тъй като не е изяснен механизмът, по който се стига до тези резултати. Авторите на изследването работят по различни хипотези за това как кафето спира развитието на болестта. Не е ясна и ролята на самия кофеин. Предишни изследвания са показали, че той спира развитието на ракови заболявания при плъхове. Консумацията на черен или зелен чай обаче няма същия ефект като кафето при хора с чернодробни заболявания. Според Световната здравна организация между 3 и 4 млн. души ежегодно се заразяват с хепатит С. В 70% от случаите болестта става хронична и заплашва да предизвика цироза или дори рак на черния дроб.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16704 seconds