Новини и статии

Откриха нови гени, свързани с болестта на Алцхаймер

Публикувано в: Здравни новини 7 September 2009

Алцхаймер - нови гени свързани с болестта

Два потенциално ключови гена, свързани с развитието на болестта на Алцхаймер откриха британски изследователи, съобщи БиБиСи.

Това е първият генетичен ключ към болестта от 16 години, който принуждава учените да премислят своите теории за развитието на болестта. Гените са били открити в изследване на 16 000 образци от ДНК и се знае, че са включени във възпаленията и разлагането на холестерола. Лекарите се надяват, че изследването на Nature Genetics ще даде възможност за намиране на ново лечение. Последният ген, който беше свързан с често срещаната форма на болестта на Алцхаймер е APOE4, който е фокус на много изследвания. Информацията от последните проучвания, съвместно усилие на няколко британски университета, беше споделено с френски изследователи, които идентифицираха трети ген, CR1. Двата гена, открити от британския екип - CLU и PICALM - са известни с защитните си роли в мозъка. Промените на гените може или да премахнат този защитен ефект, или да превърнат "защитниците в нападатели", казват изследователите.

"Въпросът е дали ако намалим холестерола и възпаленията можем да намалим риска хората да бъдат изложени на болестта на Алцхаймер", обясни проф. Кевин Морган от университета в Нотингам, който е част от екипа. Само във Великобритания има 700 хиляди души, които живеят с деменция, като се очаква броят им да достигне 1,7 милиона към 2050 г. Смята се, че развитието на болестта вероятно е резултат от комбинация от гените, житейските събития и начина на живот.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15386 seconds