Новини и статии

Протеиновите диети смаляват мозъка

Публикувано в: Хранене и диети 22 October 2009

Храни богати на протеини

Учени от САЩ, Канада и Великобритания установиха, че богатите на протеини храни могат да увеличат риска от алцхаймер .

Експерименти с мишки, хранени с богати на белтъчини и бедни на въглехидрати диети "тип Аткинс", показали, че мозъците на гризачите били 5% по-леки от нормалното. Освен това зони, свързани с паметта, били недоразвити, съобщи Science Daily. Учените не са напълно сигурни дали високопротеиновите диети имат същия ефект и върху хората, но резултатите от изследванията показват, че деменцията може да бъде предотвратена или забавена, ако човек се храни здравословно.

Специалистите предполагат, че консумацията на големи количества протеини може да направи мозъка по-уязвим към въздействието на бета-амилоидните плаки, които ускоряват клетъчната смърт и загубата на паметта при болестта на Алцхаймер. Рискът от деменция намалява, когато се консумират бедни на мазнини храни, много плодове, зеленчуци и риба; спортува се редовно; контролират се кръвното налягане и холестеролът, избягват се вредни навици като цигари и др.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15841 seconds