Новини и статии

Пасивното пушене увеличава риска от рак на гърдата

Публикувано в: Здравни новини 3 December 2009

11

Излагането на тютюнев дим в околната среда за дълъг период от време може да насърчи развитието на рак на гърдата, дори и при жени, които никога не са пушили, показва изследване на Онкологичния център в Северна Калифорния, пише Еуропа прес.

Пеги Рейнолдс, ръководител на изследването, обясни, че последните констатации на лекарите по този въпрос показват, че високите нива на погълнат тютюнев дим може да допринесат за рака на гърдата. Специалистите са получили доказателства и за редица други неблагоприятни ефекти върху здравето. Те са изследвали риска от рак на гърдата при жени, изложени ежедневно на тютюнев дим у дома, на работа или на други публични места. Експертите са събрали подробна информация за над 57 000 жени в Калифорния, като нито една от тях не е имала диагноза за рак на гърдата. Резултатите показват, че рискът от развитие на болестта се увеличава значително. Специалистите обясняват, че резултатите осигуряват допълнителни доказателства за здравните рискове за обществото от излагането на тютюнев дим в околната среда.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24342 seconds