Новини и статии

Пневмония през лятото!

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 22 July 2009

Дете с пневмония

В рисковата група са най-малките - до 2 годинки, както и техните баби и дядовци. Основен виновник за заболяването е пневмококовата инфекция, която предизвиква не само пневмония, но и синузит, отит и менингит. Днес ще акцентираме не просто и не само на пневмонията, а на вида, предизвикан от пневмококовата инфекция. Вече се досещате, че става дума за пневмококите, които са разновидност на бактериите-стрептококи. И веднага ще отбележим, че тези възбудители в повечето случаи провокират не само пневмонии, но и синузити, отити и дори менингит.

А защо и през лятото?

Оказва се, че най-беззащитни пред пневмококовата инфекция са малките деца до 2 годинки. Техният организъм още не е в състояние да изработи антитела, способни да пробият защитната бариера на тези бактерии. За тази възрастова група пневмококовата инфекция е на първо място от всички други инфекции. И най-вече тя предизвиква тежките пневмонии, отита и менингита.

Инфекцията е много опасна, защото в някои случаи може да доведе до пневмококов менингит, който дава тежки, а нонякога и фатални, последици. Не по-малко опасни са бактериалната пневмония и гнойният отит, който може да провокира оглушаване.

Една от най-неприятните, макар и рядко срещани форми на болестта, е пневмококовата бактериемия. Лошото е, тя че не се проявява с никакви други симптоми, освен с повишена температура, дотогава, докато "разхождащата се" из кръвта инфекция не "заседне" в бронхите, в носните кухини или в мозъчната обвивка.

Пневмококите са възбудители на:

  • 29 % от случаите на гнойните отити;
  • 60 % от случаите на синузитите;
  • 79 % от случаите на бактериална пневмония при деца до 4 годинки;
  • 80 % от случаите на скрита бактериемия при деца до 5 години;
  • пневмококите заемат трето място като възбудител на гнойните менингити.

За да може микробът да се развихри, са нужни условия Всъщност пнемвококите са си обичайни обитатели на лигавицата на горните дихателни пътища. И си избират за жертви тези, които са с най-отслабнал организъм. Неслучайно избухването на пневмококовите инфекции съвпада с грипните епидемии. Но веднага ще кажем, че те не си "подбират" сезон. Могат да предизвикат тежки заболявания и през лятото, когато е топло. Тази бактерия може да се активизира и при попадане на вода в ухото по време на къпане, както и при колебания на налягането в тъпанчето по време на полет със самолет. А и по много други причини. За развитие на пневмококовата инфекция може да допринесе и струпването на много хора на едно място, затова най-често болестта избухва в детските градини и интернатите.

Ред е да кажем, че освен малките деца, и възрастните хора, които вече са прекрачили пенсионната възраст, също са в рисковата група. Те страдат от сърдечни болести, заболявания на черния дроб, бъбречна недостатъчност, диабет, бронхобелодробни хронични заболявания. А това е достатъчно, за да отслаби тяхната имунна защита.

Ваксината - най-сигурната защита против пневмококовата инфекция

Пневмококовата инфекция е открита още през 1881 година, но дълго време е нямало спасение от нея. Докато настъпи ерата на антибиотиците, пневмококите са се смятали за едни от най-опасните микроби. С появяването на пеницилина и сулфаниламидите ситуацията се промени. Болестотворната бактерия се оказа чувствителна към тях. Лекарите въздъхнаха с облекчение: пневмококите са победени. И започналите разработки на ваксина против тази инфекция били преустановени за дълго време.

През 90-те години на миналия век обаче се появиха щамове на пневмококите, против които традиционните антибиотици се оказаха безсилни. И чак тогава специалистите си спомниха за ваксината - надеждна и способна да защити от инфекцията. От 2000 година насам ваксината против пневмококовата инфекция за деца до 2 годинки успешно се прилага в 90 страни от света. А в 37 от тях ваксинацията против пневмококовата инфекция е вкарана в националната програма за детска имунизация. Тук ще отворим една скоба, за да обясним как стоят нещата в България. Ваксината, която се препоръчва все още, а не е задължителна, се внася от близо година. Тя е против инвазивна пневмококова болест, което включва пневмококов сепсис, пневмококова пневмония и отит, причинявани от стрептококи. Ваксината е американска. Поставя се 4 пъти и е 95 % ефикасна. Предпазва от 7 серотипа пневмококи.

Подходяща е и за бебета

Според проведени изследвания в САЩ след ваксиниране заболяемостта от пневмококова инфекция е намаляла с 26 %. И 2,6 пъти от менингит!

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02348 seconds