Новини и статии

Повишената алкохолна поносимост е сигнал за привикване

Публикувано в: Психично здраве 28 December 2009

peopledrinkingwine

Добре е хората да приемат празниците като повод за доброто настроение и да се предпазват от това да прекаляват с каквото и да било, споделя д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на зависимости и началник на клиника "Канчелов". Това се отнася особено за алкохола, чиято консумация трябва да е с мярка.

„Българинът има много добра, устойчива и подходяща култура да уважава празниците - и от кулинарна, и от духовна, и от традиционна гледна точка. Това е останало от вековете като опора на нацията и на националния дух. Но всеки медал си има и обратната страна. Събиранията започват кулинарно весело, след това страстите могат да се обострят. Обикновено по празниците хората консумират повече алкохол, което от своя страна повишава негативните ефекти - и здравословни, и психологически, и травматични. Алкохолът подсилва негативните тенденции и прави така, че реакциите да бъдат крайни, агресивни и много често да завършват по един неочаквано неприятен начин", подчерта д-р Канчелов.

По думите му, в националната култура много силно е вкоренено това българинът да се изтъква като уникален - колко е умен, колко е бъбрив, колко е юнак. Празниците например са повод за алкохолно съревнование - кой колко може да изпие и да надпие останалите. „Повишената поносимост на организма към алкохол при много малко хора е израз на сила и на добро здраве. Обикновено е белег за привикване, сигнал за една средна фаза на развитие на патологични промени, характерни за алкохолната болест", подчерта д-р Александър Канчелов.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

VIARNO E...ZNAM OT SOBSTVEN OPIT..!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16777 seconds