Новини и статии

За бистър ум - плодове и зеленчуци

Публикувано в: Психично здраве, Хранене и диети 15 September 2009

плодове и зеленчуци

Всекидневната употреба на плодове и зеленчуци пази мозъка и подобрява познавателните способности. Това е изводът от проучването на международна изследователска група от Германия, Италия и САЩ.

Проследена била взаимовръзката между консумацията на плодове и зеленчуци, антиоксидантния статус в кръвната плазма и умствената дейност при 193 здрави доброволци на възраст от 45 до 102 год. Установено е, че хората, които консумирали всекидневно около 400 гр. плодове и зеленчуци, имали по-високо ниво на антиоксиданти в организма и ниски показатели на увредени от свободни  радикали липиди. При тази група когнитивните показатели били значително по-високи, отколкото при тези, които приемали  по-малко от 100 грама плодове и зеленчуци дневно.

Медиците съветват тези продукти да бъдат достатъчно голяма част от менюто още от ранна възраст, за да се избегнат старческите нарушения в мозъчната дейност.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.23081 seconds