Новини и статии

Прибор срещу затлъстяване при децата

Публикувано в: Здравни новини 7 January 2010

kidseating_554_18607609_0_0_7004874_300

Компютърно устройство, предназначено да регулира приема на храна, може да бъде ефикасно средство в борбата с наднорменото тегло при децата, съобщи ББС.

Приборът mandometer бил експрериментиран в продължение на 12 месеца при 106 деца. Той проследява пътя и скоростта на приемане на храната и сигнализира, когато храненето стане твърде бързо и може да доведе до наднормено тегло. Резултатите, публикувани в British Medical Journal reports online, показват, че в края на експеримента скоростта на хранене при децата била намалена с 11%, а в контролната група - с 4%.

Детското затлъстяване става все по-актуален проблем в развитите страни, като според специалистите нерядко причината за преяждането е в храненето пред телевизора. Децата се увличат от програмата и не усещат момента, в който са вече сити. Пред телевизора децата ядат по-бързо и повече, твърдят специалистите и съветват храненето да става на масата, като през това време не се гледа  телевизия.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Важно е освен да се храним здравословно и да спортуваме активно. Това е навик, който трябва да се изгради още от ранна детска възраст. Но за целта трябва да се осигурят необходимите условия, а спортната база в училищата е в окаяно състояние. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в своята естествена среда – училището. И оттук идва и тревожната статистика, публикувана от Националния център по опазване на общественото здраве. Според нея средно 15% от децата страдат от свръхтегло, а 5% - от затлъстяване.Това е проблем, който трябва да се разреши и едно възможно решение са инициативи като "Активни и здрави". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. За повече информация за здравословното хранене, може да посетите сайта http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=14

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16548 seconds