Новини и статии

Хепатит С е сред водещите заразни болести

Публикувано в: Здравни новини 22 October 2009

хепатит C

Ранното лечение на все по-разпространяващото се и социално значимо заболяване хепатит С е 42 пъти по-евтино от преодоляване на тежките последици от задълбочаването му. Това стана ясно по време на международен семинар на тема „Хепатит С - тихата епидемия", който се проведе във Варшава. На форума е била представена Бялата книга за вируса на хепатит С в Централна и Източна Европа и страните от района на Евразия. Тя е съставена от Центъра за изследване на европейски политики в сътрудничество с „Фармарк"- компания, специализирана в областта на фармацевтичните изследвания.

В изследването е анализирана епидемиологията на хепатит С, оценени са съответните дългосрочни социално-икономически последици за региона и пътищата за лечение и борба с това заболяване. Резултатите показват, че хепатит С е една от водещите заразни болести, свързвани с бедността, заедно с ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария. В 50-75 на сто от случаите болестта причинява широк кръг от тежки чернодробни заболявания като чернодробна цироза, рак на черния дроб и др. Хепатит С се счита за основна причина за повечето чернодробни трансплантации.

Според Световната здравна организация над 170 милиона души по света страдат от  това заболяване. Броят на заразените с хепатит С е 4-5 пъти по-висок от броя на болните от СПИН.

Данните за разпространението на болестта в България са недостатъчни, съобщи по време на семинара доц. Людмила Матева от болница „Св. Иван Рилски". Последното скринингово изследване по тази тема е правено преди около 10 години. Предполага се, че около 400-500 хил. българи са заразени с хепатит С и В.  До юли над 1 200 души у нас са лекувани по Националната програма за лечение на хепатит С чрез НЗОК. От юли насам пациентите чакат само един-два месеца, за да започне терапията им, допълни доц. Матева.

Очаква се резултатите от дискусиите във Варшава да изиграят съществена роля по отношение на политиките в областта на здравеопазването в страните от Централна и Източна Европа и Евразия.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13841 seconds