Новини и статии

Пробиотиците ще преборят атеросклерозата

Публикувано в: Здравни новини 27 May 2011

kiselomlyako

Многобройни изследвания през последното десетилетие доказаха, че ползата от пробиотиците далеч не се ограничава само с благотворно действие върху храносмилателната система. Всъщност полезните микроорганизми живеят и се развиват основно именно в червата, където участват във важни биохимични процеси.

Проблемът е, че в  съвременния начин на живот при много хора полезните пробиотични бактерии са недостатъчно. Една от причините за това е сравнително честият прием на антибиотици по собствена инициатива, без лекарско предписание. Сред другите причини са лошото хранене, стресът, прекомерната алкохолна консумация, хормонални отклонения, пушене, операции. Изобилието от консерванти в храните също пречи за нормалното развитие на полезните бактерии. Сред признаците на техния недостиг е коремният дискомфорт, свързан с влошено храносмилане, тежест, прекомерно образуване на газове, лош дъх от устата.

Това е така, защото храносмилателната система се обитава не само от полезни, но и от някои потенциално опасни бактерии. Двата типа съществуват в динамично равновесие, но ако болестотворните бактерии надделеят и се размножат прекалено, се стига до остри или хронични здравословни проблеми. Диарията е само един от примерите за чревен дисбаланс. Добрите бактерии подобряват баланса на чревната флора, като лишават от храна опасните микроорганизми и спират техния растеж. Те подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Също така подобряват перисталтиката и отделят вещества, които възстановяват тъканите. Освен това подпомагат производството на витамините от група Б – жизнено необходими за нормалното функциониране на нервната система.

Оказва се, че пробиотиците имат роля и срещу най-разпространената болест на съвременността – атеросклерозата. Известно е, че тя стои в основата на потенциално инвалидизиращи и смъртоносни заболявания като инфаркта и инсулта. За развитието на атеросклерозата значителна роля има т.нар. лош холестерол. Той е градивният елемент на плаките, стесняващи кръвоносните съдове. А пробиотичните бактерии се намесват в цикъла на неговото образуване и пренасяне в организма и в крайна сметка спомагат за намаляване на концентрацията му в кръвта.

Така приемът на комплексни пробиотични препарати се включва успешно в борбата за понижаване на холестерола. Само пробиотиците не са достатъчни за това, но все повече лекари ги изписват в рамките на цялостното лечение. Сериозно предимство на тези препарати е липсата на странични ефекти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18924 seconds