Новини и статии

Секс, алкохол и затлъстяване най-големите убийци

Публикувано в: Здравни новини 28 October 2009

fatpeople_1111870c

Справянето само с пет фактора, свързани с човешкото здраве, може да предпази милиони хора от преждевременна смърт и да увеличи общата продължителност на живота с близо пет години, съобщи Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от Ройтерс.

Лошото хранене в детска възраст, небезопасният секс, лошите санитарни условия и хигиена и високото кръвно налягане са отговорни за смъртта на около едва четвърт от 60-те милиона преждевременно починали в света всяка година, се казва в доклада на СЗО. Но докато недостатъчно питателната храна е голям риск за хората в по-бедните страни, наднорменото тегло представлява голям риск в по-богатите страни, в резултат на което то причинява смъртта на повече хора от недохранването. Според списъка на СЗО високото кръвно налягане е отговорно за най-много смъртни случаи в света /13%/, следвано от тютюнопушенето /9%/, високата кръвна захар /6%/, липсата на физическа дейност /6%/ и наднорменото тегло /5%/. Тези фактори увеличават опасността от хронични заболявания и от някои от най-смъртоносните болести като сърдечни заболявания, диабет и рак и засягат страни във всички групи доходи - високи, средни и ниски, посочва СЗО. Организацията допълва, че, ако изброените в доклада рискове не съществуваха, продължителността на живота щеше да е средно с почти десет години по-голяма през 2004 г. за цялото население на света.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01978 seconds