Новини и статии

Световен ден за борба с астмата

Публикувано в: Здравни новини 4 May 2010

medicijntegenastmaopkomst_5_460x0

Днес е Световният ден за борба с астмата. От 1998 г. се отбелязва всяка година през първия вторник на май. Денят е под егидата на Световната здравна организация в рамките на проекта „Глобална инициатива за борба с астмата" (GINA). Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и превенцията.

Тази година денят преминава под наслов „Можете да контролирате вашата астма". Една от целите, които си поставя GINA, отправяйки този призив, е през следващите 5 години хоспитализациите на болните от астма да намалеят с 50 процента.

В България отбелязването на този ден се организира от Българското дружество по белодробни болести, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, клиниките по белодробни заболявания и др. В редица градове на страната ще се проведат безплатни прегледи.

В Пловдив от 11:00 до 15:00 часа на площад „Стефан Стамболов" ще има безплатни измервания на дишането. Всеки, който желае, може да попълни въпросник за най-честите симптоми при бронхиалната астма и при необходимост да получи информация от пулмолога д-р Анахид Торосян, председател на дружеството по белодробни болести в областния град, и от алерголога д-р Димова. Асоциацията на студентите по медицина в България организира информационна кампания за астмата, вредата от тютюнопушенето и нуждата от здравословен начин на живот. Безплатни измервания на дишането ще има и в София - от 17:00 часа в градинката пред Народния театър „Иван Вазов", както и в Плевен - от 13:00 часа във фоайето на зала „Катя Попова". Във Варна болни от бронхиална астма ще бъдат консултирани от 10:00 до 16:00 часа пред входа на Морската градина и в двора на Медицинския университет. Ще се извършват и скринингови изследвания на белодробната функция.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Астмата е най-гадното заболяване!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14613 seconds