Соята намалява риска от белодробен рак
Непушачите, които редовно консумират соя, развиват по-рядко рак на белите дробове. Соята съдържа вещества, които действат като естрогена и притежават антиракови свойства срещу заболяванията, обвързани с хормоните (рак на гърдата или на простата).
Японски учени са установили, че редовната консумация на соя, включително и под формата на соев сос, намалява в значителна степен развиването на рак на гърдата или простатата.
Проучването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 36000 мъже и 40000 жени на възраст между 45 и 74 години без злокачествени заболявания в началото на изследването.
Установено е, че соята влияе и на рака на белите дробове, но ефектът е забележим само при непушачи, тъй като полезните вещества не биха могли да компенсират натрупването на вредни катрани и смоли в дробовете, допълват учените.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Кога ще се забрани напълно пушенето на обществени места у нас?
- Съставка на червеното вино спира развитието на раковите клетки
- Пулмологът: Смекчаването на забраната за пушене е лицемерно и безотговорно
- Рибеното масло е ключът към дълъг живот
- Източникът на хепатит А в Стара Загора остава неясен
- Органичните храни не са по-полезни
- Тест потвърждава заразяването с H1N1 само за минути
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.