![](/public/images/front/icon_news_page.gif)
Соята намалява риска от белодробен рак
![soyproduct](/public/upload/images/news/_20100208_qHtdc/soyproduct_thumb_2.jpg)
Непушачите, които редовно консумират соя, развиват по-рядко рак на белите дробове. Соята съдържа вещества, които действат като естрогена и притежават антиракови свойства срещу заболяванията, обвързани с хормоните (рак на гърдата или на простата).
Японски учени са установили, че редовната консумация на соя, включително и под формата на соев сос, намалява в значителна степен развиването на рак на гърдата или простатата.
Проучването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 36000 мъже и 40000 жени на възраст между 45 и 74 години без злокачествени заболявания в началото на изследването.
Установено е, че соята влияе и на рака на белите дробове, но ефектът е забележим само при непушачи, тъй като полезните вещества не биха могли да компенсират натрупването на вредни катрани и смоли в дробовете, допълват учените.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Предупрежденията карат пушачите да запалят
- Кората на ябълката – тайното оръжие срещу рак
- Експериментира се препарат за лечение на белодробния рак
- Соя и броколи за профилактика на рака на дебелото черво
- Лепенки вместо игли за ваксиниране
- 6 от 10 американци смятат, че случаите на свински грип ще се увеличат наесен
- Инсултът вече не е присъда
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.