Новини и статии

Възпалена простата мъчи до 50 години

7 June 2009

Лекуват я с антибиотици или операция. Причинява се от бактерии или инфекции в тялото. Болните трябва да отбягват киселото, кафето и подправките.

Възпалената простата е най-честият проблем за мъжете до 50 години. Болестта се нарича простатит и се дели на три основни вида - остър хроничен и небактериален.

Първите две форми се причиняват от бактерии. Микроорганизмите проникват в простата чрез урината. Рискът от остър простатит увеличават някои медицински интервенции като поставянето на катетър или пък инфекция на пикочния мехур. Болестта не е заразна и не се предава по полов път. Хроничният простатит се причинява от организми като хламидия или микоплазма. Той може да възникне и като химична или имунна реакция към някакъв вътрешен проблем. И двете форми поразяват най-вече мъжете в средна възраст. Най-честият вид обаче е небактериалният простатит. Не е ясно какво причинява тази форма на болестта. Учените предполагат, че тя може да се индуцира от друга постоянна инфекция в човек или на мускулен спазъм в областта на таза.

Простатита всеки може да познае по болката и паренето при уринирането, както и чувството, че мехурът му продължава да е пълен. При болестта зачестява ходенето до тоалетна, освен това мъжете имат проблеми и с еякулацията. При острата форма на болестта се появява и треска. Понякога обаче болестта протича без симптоми.

Поставянето на вярна диагноза при простатита е много важно, защото лечението при всяка форма е различно. Освен това трябва да е сигурно, че не става дума за уголемяване на простатата, рак или цистит.

В случай на остър простатит пациентите трябва да взимат антибиотици поне 14 дни. Понякога това може да става само в болница. При хроничната форма човек трябва да упорства с антибиотиците поне 12 седмици. В 75% от случаите лечението е успешно. Понякога обаче се налага и хирургична интервенция. При небактериалния простатит пък пациентите нямат нужда от антибиотици. Съществуват и други медикаменти като алфаблокери, противовъзпалителни лекарства, продукти за отпускане на мускулите, които също се използват. Понякога се налагат и промени в начина на живот. Например отбягването на някои богати на подправки храни, кисели неща или кафе. Някои пациенти може да се наложи да се откажат дори от любими развлечения като колелото.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Кога най-сетне в голям град като варна ще имаХил Клиник-очакваме с нетърпение този момент.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14077 seconds