Новини и статии

6 съвета как да избегнем проблеми с простатата

Публикувано в: Сексуално здраве, Превенция и хигиена 16 September 2009

prostate

Почти всички заболявания на пикочните пътища при мъжете са свързани със заболявания на простатата и заболявания на пикочно-половата система. Заболявания на простатата се срещат при всеки трети мъж. Най-честото сред тях е простатитът - възпаление на простатната жлеза. Отеклата простата оказва натиск върху уретрата, като предизвиква трудно, често и болезнено уриниране. При възраст над 50 години затруднения при уриниране най-често се предизвикват от туморни заболявания на простатата. За щастие ранната диагностика значително повишава успешното лечение. Ако заболяването на пикочните органи не е предизвикано от нарушение на функцията на простатата, налице е инфекциозно заболяване - най-вероятно заболявания на пикочно-половата система. При херпес и гонорея например се появяват болки при уриниране. Възпаления на уретера и простатата също могат да се предизвикат от бактерии, попаднали в мъжките полови органи по време на сексуален контакт.


Симптомите са:

  • болка или парене при уриниране;
  • увеличена честота на уриниране.

Незабавно се обърнете към лекар, ако:

  • трудно се изпразва пикочният мехур или уринирането е невъзможно;
  • болезнено или много често уриниране;
  • в урината или спермата се е появила кръв;
  • всеки от посочените симптоми се съпровожда с болка в тазовата област или в долната част на гръбначния стълб или по време на еякулация.

Какво може да направите в домашни условия:

  • въздържайте се от прием на алкохол и напитки, които съдържат кофеин, захар или нейни заместители;
  • пийте достатъчно вода - не по-малко от 1,5 чаши течност на час;
  • старайте се да изпивате поне по 8 чаши вода на ден;
  • при трудности с уринирането се въздържайте от прием на антихистаминни средства;
  • практикувайте безопасен секс. Използвайте презерватив, за да намалите риска от заразяване на пикочно-половата система;
  • ако имате предразположеност към инфекции на пикочния тракт, ограничете употребата на кофеин, алкохол, сладки напитки.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

От няколко месеца забелязвам,че на моменти простата ми е възпалена,даже на око се вижда..Не съм сигорен дали се далжи на пушенето ми на цигари или работата,която е свързана с много поглащане на цинг на прах или от нещо друго...чудя се какво да правя,някакъв съвет да ми дадете???

колко пъти ходи нощем до тоалетна?как разбра 4е има проблем?защото аз понякога ходя по 2 или 3 пъти ,в зависимост от колко те4ност съм изпил преди лягане?

Много е важно да се обръща навреме внимание на простата, защото после нещата загрубяват. Аз добре пак, че се усетих и още след 2 нощи ставане и ходене до тоалетна се обадих на личния. Каза ми да си взема урогут и да го почвам. Сега го пия и съм по-добре определено.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11426 seconds