Новини и статии

Ветеринари: Липсва контрол върху животинските продукти

Публикувано в: Здравни новини 2 August 2010

cattle

У нас липсва реален контрол върху продуктите от животински произход. За това сигнализира Българският ветеринарен съюз.

Съсловната организация уточни, че фермерите често купуват от аптеките лекарства за животните по своя преценка, без надзора на ветеринарен лекар. Така в месото, млякото, яйцата, меда могат да се натрупват остатъчни вещества от антибиотици, хормони и други медикаменти. Попадайки в човешкия организъм, те могат да бъдат опасни за него. От съюза посочиха, че в страната няма подходящо оборудвани лаборатории за контрол, не може реално да се проследи храна с какво качество стига до купувача.

Остатъчните лекарствени вещества в животинските продукти могат да повлияят и върху действието на някои медикаменти при хората. Според изследване България е на второ място в света след Виетнам по резистентност (устойчивост) на антибиотици от най-ново поколение, което се дължи на прекомерното им прилагане при животните.

Председателят на Националния съвет на организацията д-р Йордан Бойчев цитира данни на Световната здравна организация, според които 60% от инфекциите и паразитозите са общи за човека и животните, а 75% от тези болести могат да се предават от животните на хората (туберкулоза, бяс, бруцелоза).

От БВС настояват за законодателна реформа, която точно да дефинира отношенията между ветеринарните лекари и фермерите. Според съюза така ще се гарантира производството на качествени и безопасни храни, както и здравето на хората.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13570 seconds