Новини и статии

Вирусна инфекция предизвиква рак на простатата

Публикувано в: Здравни новини 8 September 2009

Учените откриха още един вирус, предизвикващ ракови тумори, като един от типовете ретровируси може да предизвиква рак на простатата, от която умират около 10% от мъжете, установиха автори на статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Нобеловата награда за медицина за 2008 г. беше връчена за откриването на ролята на папилома вируса за развитието на рака на шийката на матката. Откриването на връзката между вируса и тумора създава възможност за успешното му лечение - достатъчна е ваксина, за да се осигури защита от рака. Новото изследване, проведено от група учени от Колумбийския университет и Университета на щата Юта, е открило връзката между ксенотропния вирус на миша левкемия (xenotropic murine leukemia virus-related virus - XMRV) и рака на простатата. "Нашите наблюдения доказват връзката на XMRV с клетките на злокачествените тумори", се казва в статията, цитирана от РИА "Новости". Ила Синг и нейните колеги са изследвали над 300 образци от ракова тъкан и са открили в над една четвърт от образците вируса XMRV. Освен това този вирус с голяма вероятност се открива в случаите на агресивни тумори. Според генетичните данни, вирусът XMRV се отнася към типа гама-ретровируси. Тази разновидност на вируси предизвикват сарком и левкемия при много животински видове, но до момента беше неизвестно, че те могат да причиняват рак при хората.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18256 seconds