Новини и статии

Вредните храни повишават риска от алергии при децата

Публикувано в: Хранене и диети 3 August 2010

hlapeyadehamburger

Децата, които се хранят предимно с вредни храни (junk food), са в по-голям риск от развитието на алергии, както и от затлъстяване, твърдят учени. Италианско проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, сравнява начинът на хранене на подрастващи от Африка и Италия.

Резултатите показали, че африканчетата, които живеели в малко селце, се хранели предимно с богати на фибри продукти (ядки, бобови и зърнени растения, зеленчуци и др.), а италианчетата консумирали повече месо, захар и мазнини. Специалистите открили, че децата от африканската провинция имали по-малки количества бактерия, свързана със затлъстяването, и по-високи нива на мастни киселини, които предпазват от възпаления, причиняващи астма, екзема и други алергии.

Децата, хранещи се със „Западната" диета, имат намалени нива на полезни бактерии в стомашния тракт, което води до повишени нива на алергии.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Важно е освен да се храним здравословно и да спортуваме активно. Това е навик, който трябва да се изгради още от ранна детска възраст. Но за целта трябва да се осигурят необходимите условия, а спортната база в училищата е в окаяно състояние. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в своята естествена среда – училището. И оттук идва и тревожната статистика, публикувана от Националния център по опазване на общественото здраве. Според нея средно 15% от децата страдат от свръхтегло, а 5% - от затлъстяване.Това е проблем, който трябва да се разреши и едно възможно решение са инициативи като "Активни и здрави". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. За повече информация за здравословното хранене, може да посетите сайта http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=14

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15727 seconds