Новини и статии

Все повече младежи посягат към алкохола

Публикувано в: Здравни новини 26 May 2010

shofirayotgovorno

Употребата на алкохол от млади хора се превръща във все по-голям проблем у нас, съобщи Министерството на здравеопазването.

Според изследванията консумацията на бира от младежите на 15-16 години непрекъснато се увеличава. Докато през 1999 г. 27% от запитаните потвърждават, че са пили бира през последните 30 дни, през 2003 г. броят им нараства на 43%. През 2007 г. българските младежи са на първо място сред европейските си връстници с 67 % консумация на бира - 73% момчета и 57% момичета.

Нараства и броят на острите алкохолни интоксикации при децата под 18 години, както и хоспитализираните от тях. През 2008 г. заради злоупотреба с алкохол в страната са станали 373 тежки катастрофи - 45 души са починали, а 471 са ранени.

За поредна година здравното министерство подкрепи кампанията „Шофирай отговорно", която е пряко насочена към предпазване на абитуриентите от нежелани инциденти. Инициативата има за цел намаляване вредите от употребата на алкохол и се реализира от младежката неправителствена организация „Отворена младеж".

В периода от 2 до 16 май в кампанията са участвали областните служби на РИОКОЗ в Добрич, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. 103-ма младежи са били специално обучени за провеждане на инициативата. Посредством алкоочила, симулиращи  виждане с 0,7 промила алкохол, 1195 души са получили преки впечатления как човек ходи след употреба на няколко питиета над допустимата норма. Голям интерес е предизвикал и алкокартът и симулаторът за шофиране, които са тествани от близо 1200 младежи.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02299 seconds