Новини и статии

Алкохолът – по-вреден от наркотиците?

Публикувано в: Здравни новини 1 November 2010

alcoholdrinks

Британски учени твърдят, че алкохолът причинява повече вреди от наркотиците (кокаин и др.). Изследване, публикувано в сп. Лансет, показва, че алкохолът е почти три пъти по-опасен от кокаина и тютюна. Според скала, определяща вредите за човека и обкръжението му, екстазито се оказва осем пъти по-безопасно от спиртните напитки, според анализа на учените.

Специалистите смятат, че агресивната борба с вредата от алкохола е валидна и необходима стратегия за обществено здравеопазване, тъй като „легалните наркотици" (алкохол и цигари) са в горната част на скалата и причиняват поне толкова вреди, колкото нелегалните субстанции.

По данни на СЗО, алкохолът причинява 2,5 милиона смъртни случаи на година от болести на сърцето и черния дроб, пътни инциденти, самоубийства и рак - което се равнява на 3,8% от всички смъртни случаи, пише Ройтерс.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10353 seconds