Новини и статии

Японски учени използват комари като летящи ваксини

Публикувано в: Любопитно 24 March 2010

anopheles_albimanus_mosquito

Японски учени се надяват един ден да превърнат кръвожадните комари - преносители на смъртоносна малария, в доставчици на ваксина, която може да ваксинира милиони хора безплатно.

Ново изследване показва наистина обещаващи резултати в опитите за превръщането на неприятните насекоми в герои чрез генетичното им модифициране за превръщането им в "летящи ваксини". Учените в медицинския университет Jichi, разположен северно от Токио, вече успешно са променили по генетичен път комарите. По този начин тяхната слюнка ще съдържа протеин, който действа като ваксина срещу leishmaniasis - болест, която може да предизвика ужасни кожни наранявания и да има летален изход. Екипът от японски учени потвърди, че мишка ухапана от генетично модифицирания комар, е развила антитела към болестта, които засилват имунитета.

По подобен начин комарите може да бъдат използвани, за да помогнат в борбата с маларията, може би след около десет години, заяви експерт в тази област. "Това, което е положително е, че ваксините ще бъдат безплатни", заяви Шигето Йошида, ръководител на изследването. "Ще бъдете ваксинирани, без дори да го забележите. Няма да имате нужда от никакво лекарство и да ходите на специално определено място за масови ваксинации", допълни той. Повторните ухапвания само може да засилят вашия имунитет, посочи още ученият. Засега проблемът е, че няма съществуваща ефикасна ваксина, тъй като антигенът на маларията, който предизвиква имунни реакции, често се променя. Все пак, Йошида се надява, че науката ще намери решение и генетично модифицираният комар ще успее да помогне за отърваването на света от смъртоносната болест. Близо един милион души умират всяка година от малария - по-голямата част от които деца, предимно в Африка и Азия, според данни на Световната здравна организация.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17141 seconds