Новини и статии

Защо комарите не ме оставят на мира?

Публикувано в: Любопитно 3 August 2010

2612506038_9c5c4c9833

Чувате жуженето, усещате пърхането на миниатюрните крилца върху кожата ви. Настройвате сетивата си да са готови за поредното неприятно ухапване... Спокойно, вие не губите ума си - просто комарите ви харесват повече от другите около вас. Престанете да се почесвате и прочетете следващите причини, които показват защо кръвопиещите насекоми не могат да ви се наситят:

Винаги носите тъмни дрехи

Комарите са еволюирали да преследват бозайници, които по принцип имат тъмна кожа или козина. Ентомологът д-р Браун е провел редица експерименти, при които е установил, че белите дрехи са по-непривлекателни за насекомите.

Обичате парфюми с флорални аромати

Комарите извозват нектара на цветята, за да събират енергия за летене и жилене. Ароматът на роза, които се носи около вас, лесно може да бъде сбъркан с оригинала и да привлече жужащата гадинка.

Обичате да пиете бира

Скорошно френско изследване е открило, че любителите на бирата привличат 63% повече комари в сравнение с пиещите вода, например. Алкохолът оказва ефект върху дъха и телесната миризма. Учените се нуждаят от още изследвания, за да установят дали и други видове спиртни напитки имат подобен ефект.

Очаквате дете

Бъдещите майки са два пъти по-привлекателни за комарите от другите жени, твърдят учени. При напреднала бременност се издиша 21% повече въздух, което привлича комарите -любители на въглероден диоксид и влага. Бременните също имат леко по-висока телесна температура, което помага на насекомите да ги откриват по-лесно.

Обичате да има вода около вас

Дори малките количества застояваща вода - пълна чинийка на саксия с цветя или дъждовна локва, може да привлекат комарите. За да спрете нашествието на неканените дворни посетители, трябва да се отървете от непотребната вода. Ако имате поилка за птички - сменяйте водата поне веднъж седмично, косете тревата редовно, и покривайте басейните, когато не ги ползвате.

Вие сте нощна птица

Комарите обичат нощта и са най-активни, когато излизат на лов - щом се смрачи или преди зазоряване. За да избегнете нежелано ухапване, вечер стойте на закрито.

Потите се по-обилно или работата ви е свързана с отделяне на повече пот

Учени от университета „Йейл" са открили, че химикал в човешката пот привлича комарите. Освен това отделянето на течности измива лесно репелентите затова не забравяйте да се пръскате редовно.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12672 seconds