Новини и статии

Чай от стевия ободрява и стопява мазнините

Публикувано в: Любопитно 17 June 2011

chayotsteviya

Стевията е многогодишно растение, което вирее в Парагвай, Уругвай, Китай, Южна Америка, а напоследък то е култивирано и в България. Тази билка е известна с уникалното си лечебно и оздравяващо действие.

Днес най-много чай от стевия се пие в Япония. „Медената билка”, както я наричат, е 15 пъти по-сладка от захарта, но не повишава кръвната захар, не съдържа калории, затова е подходяща за хората с диабет.

Най-ценните качества на чая от стевия е, че поддържа теглото като регулира обмяната на веществата. Освен това има тонизиращо действие, възстановява силите след продължително психическо и физическо натоварване.

Чаят от стевия е полезен и за хората със сърдечно-съдови заболявания. Укрепва сърцето и понижава нивото на холестерола. Помага за по-бързото възстановяване на функциите на организма след химио- и лъчетерапия.

При изплакване на устната кухинаq предпазва зъбите от кариес, а венците от пародонтоза. Успокоява нервната система, без да предизвиква сънливост.

Стевията е т.нар. адаптоген, билка, която има свойството да повишава устойчивостта на човек към стрес, травми, умора. Това става благодарение на съдържащите се в нея вещества, наречени стевиозиди, витамини А, С, В1, В2, Р, РР, F, каротин, флавоноиди и микроелементи.

Чаят от стевия се препоръчва при спазване на диети, при спорт или дейности с големи физически натоварвания, при интензивна умствена заетост и високи стресови натоварвания.

Стевията е най-сладкият природен подсладител. От нейния извлек се произвежда заместител на захар. Сладките молекули на стевията не се разграждат до 200 градуса, което я прави подходяща за употреба в готварството.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

интересува ме, дали стевията е подходяща за бебета (7 м и по- малки) и малки деца

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15928 seconds